Argos

Richtingenstrijd rond dementie

In 2040 telt Nederland het alarmerende aantal van een half miljoen mensen met dementie.
Dat staat althans in het Deltaplan Dementie dat in april 2013 van start ging.

Daarin werken overheid, wetenschap en bedrijfsleven samen om meer wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte te doen, en een landelijke register van alle dementie-patiënten aan te leggen. Een lofwaardig streven. Maar er is ook kritiek. Van zo’n explosieve toename van het aantal patiënten zou geen sprake zijn, bij de diagnostiek worden fouten gemaakt, en waar wetenschap en industrie gaan samenwerken kunnen grote problemen ontstaan. Is zo’n publiek-private samenwerking wel een goed idee? Hoe hoog is de nood echt? Tot waar reikt nu al de macht van de industrie?

Argos, over een richtingenstrijd rond dementie.

Kamervragen
Kamerleden Van Gerven (SP) en Leijten (SP) stelden vragen aan minister Schippers over het bericht ‘Drankje tegen Alzheimer Souvenaid te snel op de markt’ .

de boeken

Deze week verscheen bij Karakter Uitgevers het boek 'De Srebrenica-dagboeken' van kolonel b.d. Charlef Brantz, met daarin scherpe kritiek op toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans, maar ook op het NIOD-rapport over Srebrenica. Onder meer op de website van 'De Telegraaf' werd Brantz weggezet als nestbevuiler.

In onze uitzending bespreekt Frank Westerman het boek van Brantz. Westerman schreef zelf, samen met Bart Rijs, vlak na de val van de Bosnische moslimenclave in juli 1995 een spraakmakend boek over Srebrenica: 'Het zwartste scenario'. Tijdens en na dit drama publiceerde Westerman als redacteur van 'NRC Handelsblad' ook een reeks van verhalen over Srebrenica.

In december 1995 werd kolonel Brantz gearresteerd op verdenking van het lekken van staatsgeheimen naar… Frank Westerman en NRC Handelsblad.

fragmenten