Bureau Buitenland

7 augustus 2014

Bureau Buitenland

7 augustus 2014

De oorlog in Gaza; de ontdekker van Ebola

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Opmars van ISIS

vanaf 00:03:50

De opmars van de strijders van de Islamitische Staat(ISIS) in Noord Irak blijft doorgaan. Daar hebben ze een aantal dorpen van Christelijke minderheden en Yezidi ingenomen. Dit heeft tot een enorme vluchtelingenstroom geleid. U hoort analist Mouin Rabbani en Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik.

De oorlog in Gaza

vanaf 00:11:42

Het Rode Kruis is geschokt over de toestand in Gaza. De president van het Internationale Rode Kruis is na aankomst aangegrepen door de verwoestingen. Na een maand van zware gevechten staken de strijdende partijen het wapengekletter. Aan tafel zitten Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik, sociaalwetenschapper Erella Grassiani aan de UvA en analist Mouin Rabbani onder andere verbonden aan het Institute for Palestine. Studies.

Mede-ontdekker Ebola over huidige uitbraak

vanaf 00:38:41

In Liberia is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van de ziekte Ebola. Een groot ziekenhuis in de hoofdstad Monrovia heeft de deuren gesloten vanwege besmettingsgevaar en het leger wordt ingezet om bepaalde gebieden te isoleren. Tot nu toe is de besmettelijke ziekte in Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria opgedoken en mogelijk is ook iemand in Saoedi-Arabië eraan overleden. Zeker 1600 mensen in West-Afrika hebben het virus opgelopen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 932 patiënten aan overleden.De ziekte werd in 1976 voor het eerst ontdekt in uiterste noorden van het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Een van de ontdekkers van Ebola is de Belgische emeritus hoogleraar Guido van der Groen. In Bureau Buitenland  een uitgebreid gesprek met hem.