Bureau Buitenland

10 september 2014

Bureau Buitenland

10 september 2014

Eurobureau: interview met Neelie Kroes; Reportage: Barcelona’s roep om zelfstandigheid; Wisseling van de wacht in de CAR; Kremlin-watcher Lilia Shevstova

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eurobureau: Neelie Kroes

vanaf 00:04:57

Ze verruilde mededinging voor de Digitale Agenda van Europa. Niet langer bankbobo’s de les leren, maar om de tafel telecombonzen, whizzkids en – niet te vergeten – 28 lidstaten die allemaal iets anders willen. Hoe is dat, om tien jaar te werken als topvrouw in Brussel, waar je vanuit de hoogste echelons van Europa getuige bent van een keten aan crises die de wereld op zijn grondvesten deed én doet schudden.In ons Eurobureau vandaag een interview met Eurocommissaris Neelie Kroes. 

Repo: Barcelona's roep om zelfstandigheid

vanaf 00:25:52

Morgen worden er honderdduizenden Catalanen verwacht die samen een gigantische letter V van victorie en 'votar' (stemmen) willen vormen langs de boulevards van Barcelona.Want op 11 september viert Catalonië de nationale feestdag. En dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat Barcelona werd ingenomen en de Catalanen hun zelfbestuur verloren aan Madrid. En dat willen ze terug: de demonstraties morgen vormen de laatste grote krachtmeting voor 9 november, de dag waarop Catalonië naar Schots voorbeeld een volksstemming wil houden over onafhankelijkheid. Iets wat de Spaanse regering koste wat kost wil verhinderen. Correspondent Lex Rietman onderzocht voor Bureau Buitenland de Catalaanse drang naar onafhankelijkheid.

Kremlin-watcher Lilia Shevstova

vanaf 00:35:16

"Het is hoog tijd dat het westen een rode lijn trekt en echt iets doet voor de Oekraïners. Want Putin ziet nu alleen maar ambivalentie en gebrek aan eenheid". De Oekraïense Lilia Shevstova, die geldt als één van de beste Rusland-deskundigen ter wereld, wint er geen doekjes om. Shevstova is verbonden aan de Carnegie Endowment for International Peace in Washington en in Moskou. Ze schreeft twintig boeken over de geschiedenis en de leiders van post-Sovjet Rusland, waaronder Putin’s Russia en Lonely Power: why Russia has failed to become the West and the West is weary of Russia.Op 20 september komt Lilia Shevstova naar de Nexus Conferentie over ‘Oorlog en Vrede’ in Amsterdam. Vanavond praat zij in Bureau Buitenland over de oorlog in Oekraïne en het onvermogen van het Westen om een passend antwoord te vinden tegen het optreden van Poetin.

Wisseling van de wacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek

vanaf 00:46:06

Troepen uit Frankrijk, de Europese en de Afrikaanse Unie, trokken begin dit jaar naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om te voorkomen dat het geen ‘tweede Rwanda’ wordt. De gewelduitbarstingen zijn sindsdien dan wel afgenomen, maar tot nu toe zijn zij er niet in geslaagd de vrede te herstellen. Vanaf maandag moet een VN-vredesmissie bestaande uit 12.000 blauwhelmen het stokje overnemen. Gaat het ze wél lukken?  Daarvoor een gesprek met journaliste Fleur Launspach, zij is net terug uit de Centraal Afrikaanse Republiek. En met luitenant-kolonel Bram Kuijper, hij zit namens de EU-missie in de hoofdstad Bangui. 

advertentie