Bureau Buitenland

23 september 2014

Bureau Buitenland

23 september 2014

Het Russische geweten; Sakha taxi's in India; Gebobureau: Turkije; 'Next Europe'

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rol Golfstaten bij luchtaanvallen op IS-doelen

vanaf 00:04:48

De afgelopen nacht is er een begin gemaakt aan luchtaanvallen op Syrische doelen. De aanval kent misschien wel de opmerkelijkste coalitie aan landen van de afgelopen tijd. De Verenigde staten, samen met Bahrein, Jordanie, Saudi-Arabie, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. We praten erover met arabist Leo Kwarten. 

Reportage: De Sakha taxi

vanaf 00:11:49

Meer dan 90 procent van vrouwen in de Indiase hoofdstad New Delhi zegt zich onveilig te voelen op straat. Dit heeft alles te maken met veelvuldige seksuele intimidatie en het grote aantal verkrachtingen.Zelfs met een uitgebreid metronetwerk waar vrouwen in aparte coupes kunnen reizen blijft het moeilijk om ’s avonds laat veilig van deur tot deur te reizen. In Bureau Buitenland een reportage van Devi Boerema over de ‘Sakha Cabs’: speciale taxi’s die bestuurd worden door vrouwen. Deze Sakha taxi’s, bedoeld voor vrouwelijke passagiers, blijken ook een middel om de emancipatie in India te stimuleren.

Russisch geweten in de knel

vanaf 00:19:35

Het enige Gulag museum in Rusland dat nog bestaat uit een origineel kamp, is Perm-36. Dat museum, dat de herinneringen aan 70 jaar Sovjet repressie levend wil houden, bevindt zich in grote moeilijkheden: de directie is ontslagen en de lokale autoriteiten zijn begonnen met de afbraak ervan. Volgens Nanci Adler, directeur onderzoek van het NIOD, staat deze gebeurtenis niet alleen symbool voor de poging van de Russische staat om het vertellen van de geschiedenis over te nemen. Komen door dit uitpoetsen van de donkere kanten van de Russische geschiedenis, ook de mensenrechten nog verder onder druk?

Next Europe

vanaf 00:32:21

Gaat Europa het echt afleggen tegen opkomende machten als China en India, en welke plaats is er dan nog voor de EU op het wereldtoneel? Wat is ervoor nodig dat Europeanen zich betrokken gaan voelen met Brussels beleid?In zijn nieuwe boek ‘Next Europe’ houdt Joop Hazenberg een pleidooi voor verandering: laat nu eindelijk eens een nieuwe generatie aan het woord! Verslaggever Tijn Sadée ging naar de presentatie van deze oproep tot een omwenteling in de EU, waar ook de Brusselse elite op afkwam.

Geobureau: dubbelspel van Turkije?

vanaf 00:41:42

Welk spel speelt Turkije in Syrië met ISIS en met de de Koerden? Is er sprake van dubbelspel of is de Turkse strategie ten aanzien van de oorlog in het buurland volkomen uit de hand gelopen? In hoeverre kunnen we NAVO partner Turkije nog vertrouwen? In ons Geoburo Ali Yazgili, voormalig medewerker van het Turkije Instituut en emeritus professor Martin van Bruinessen.

advertentie