OVT

OVT 15 januari 2017

Met deze week oa De Russen & Trump, de Britse Clare Hollingworth met het ‘openings-radioverslag’van WOII, een Nederlandse paus, ‘Nazi’s en communisten waren geen wilde beesten’, over Zygmunt Bauman, een volk van aardappeleters, en in Het Spoor Terug de Apollo 1

trump & de russen, kompromat

Hij huurde in Rusland de hotelkamer waar  Barack en Michelle Obama sliepen en nam op het bed van Obama een ‘golden shower’. Oftewel Donald Trump liet over zich heen plassen om Obama met terugwerkende kracht af te zeiken. En dat door hoeren tegen betaling.
De Russische geheime dienst zou er video-opnames van hebben gemaakt, onthulde een voormalig medewerker van MI6, de Engelse geheime dienst. De Donald zou dus chantabel zijn.
Maar hoe goed was en is de Russische geheime dienst en haar voorloper de KGB in het verzamelen van dit soort belastend materiaal, een gesprek over een exclusieve spionagebedrijfstak, die van het zogeheten ‘Kompromat’. Een gesprek met oud Ruslandcorrespondent Hubert Smeets.

de primeur van hollingworth

Ze had de twijfelachtige eer met haar radioverslag over het begin van de Tweede Wereldoorlog ‘de primeur van de eeuw’ te hebben: Clare Hollingworth. De Britse journaliste overleed deze week op de leeftijd van 105 jaar. Ze was erbij in Polen op 1 september 1939, en ze was er later  die eeuw bij in Vietnam, Algerije en het Midden oosten.
Oud Engelandcorrespondent Peter Brusse kijkt terug op haar leven en werk.

de column van john jansen van galen

onze paus

We hadden ooit een Nederlandse paus. Hij heette Adrianus, leefde tussen 1459 en 1523, en trachtte de kerk te redden van Luther en van de zwierige hedonistische renaissancepausen. Deze week verschijnt de biografie van de paus die de onzedige plaatjes van de Sixtijnse kapel wilde laten overschilderen.
Het boek heet ‘De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht’ en is geschreven door Twan Geurts. De auteur is te gast.

het tekort van de moderne mens

Bauman
‘De nazi’s en de communisten waren geen wilde beesten. Dat is een grote les die we moeten leren: voor monsterlijke daden heb je geen monsters nodig.’ Zo luidt een van de confronterende uitspraken van de socioloog Zygmunt Bauman die deze week op 91-jarige leeftijd overleed. Bauman brak als schrijver in 1989 door met zijn boek ‘De moderne tijd en de holocaust’. Later zou hij nog veel meer schrijven en denken over het tekort van de moderne mens.
Een gesprek met historicus Georgi Verbeeck over Zygmunt Bauman.

kuifje in het land van de sovjets

Het wordt in het Belgenland groots en meeslepend in oorspronkelijke kleurendruk heruitgegeven: ‘Kuifje in het land van de Sovjets’. Het oeralbum uit 1929 wordt algemeen beschouwd als een interessante jeugdzonde van Hergé.
Stripkenner Geert de Weyer over de propagandastrip tegen het communisme.

nederland at aardappelen, pastinaak en boerenkool

U bent wat u eet. Zoiets geldt voor Dik Trom, voor Hollebolle Gijs en voor Maarten ’t Hart. Maar geldt zoiets ook voor een heel volk? Wij waren aardappel-, pastinaak- en boerenkooleters. Maar wat zeggen onze culinaire afwijkingen over onze volksaard?
Buurlandgenoot uit België, Eddie Niesten, schreef  ‘Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders. De culinaire ziel van Nederland’, en is te gast.

het spoor terug, apollo 1, deel 2

Aankomende 27 januari is het precies vijftig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 1 omkwam bij een brand in hun capsule. Een rampzalig begin van het ruimtevaartprogramma dat later heel Nederland uit zijn slaap zou houden met urenlang televisiekijken.
Hoe kijken de tv- en radiomakers uit die tijd terug op die periode en wat was volgens hen de achterliggende reden voor het enorme succes van Apollo in de polder. Mathijs Deen maakte er een reportage over in 2007 die we nu heruitzenden, deel 2 van 2