Bureau Buitenland

7 oktober 2014

Bureau Buitenland

7 oktober 2014

Landmijnen Bosnië; Oost-Oekraïne; de tragiek van Midden-Amerika

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ebola in Spanje

vanaf 00:05:00

Spanje treft de dubieuze eer het eerste Europese land te zijn waar besmetting met het dodelijke virus heeft plaatsgevonden. En de beroering over deze besmetting blijkt groot. Ook onder Spaanse medici. Wij spreken hierover met correspondent Lex Rietman, vanuit Barcelona

Journalisten als doorgeefluik van jihadisten?

vanaf 00:13:24

De radicale en wrede propaganda van Islamitische Staat wordt door journalisten te vaak ongefilterd doorgegeven. Laten media zich daarmee niet voor het propaganda karretje van jihadisten spannen? Die vraag stelt Hassan Bahara, redacteur van De Groene Amsterdammer. Donderdagavond 9 oktober organiseert de Groene hierover een debat, en vanavond in Bureau Buitenland alvast een voorschot.  Met Dieuwke van Ooij, chef buitenland Nieuwsuur, en Hassan Bahara.

Losgespoelde landmijnen

vanaf 00:28:50

Twintig jaar na de bloedige oorlog in Bosnië zijn de vele landmijnen nog niet geruimd. Politiek had het geen prioriteit, en ook de corruptie hielp niet …Nu kan men overnieuw beginnen met ruimen, want door de enorme overstromingen in mei van dit jaar blijken er mijnen te zijn los gespoeld uit de grond. En het eerste dodelijke slachtoffer is daardoor al gevallen. Lang na de oorlog. In Bureau Buitenland een reportage van correspondent Mitra Nazar, die naar de oever van de rivier de Sava ging, waar de landmijnen op zwerftocht zijn gegaan.

De tragiek van Midden Amerika

vanaf 00:37:52

Terwijl Zuid Amerika wordt meegetrokken in de vaart der volkeren, blijven landen in Midden Amerika ondergedompeld in een poel van ellende. Vooral de zogenaamde Noordelijke Driehoek – Guatemala, Honduras en El Salvador vechten tegen jeugdbendes, drugshandel en corruptie. Waarom komen deze landen niet mee en hoe kunnen ze ontsnappen aan de geweldsspiraal?Daarover Chris van der Borgh van het Centrum voor Conflict Studies van de Universiteit Utrecht.

Geobureau: De nieuwe satellietstaat van Rusland

vanaf 00:46:23

In het Geobureau zoomen we vanavond in op het oosten van Oekraïne. Daar wordt ondanks een staakt-het-vuren nog hevig gevochten, maar met horten en stoten lijkt het conflict ook langzaam tot stilstand te komen. Kunnen we oost Oekraïne toevoegen aan het rijtje bevroren conflicten, en wordt de Donbas regio een nieuwe satellietstaat van Rusland? Georgië en Moldavië gingen met afscheidingen van het grondgebied Oekraïne al voor; wat voor invloed heeft dat op deze landen en wacht Oekraïne hetzelfde lot? Daarover vanavond een gesprek met journaliste Fleur de Weerd en Niels van Willigen, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Foto: Pohorynsky via Wikimedia