Bureau Buitenland

8 oktober 2014

Bureau Buitenland

8 oktober 2014

De Duitse illusie; Love story form Lahore; Relatie Noord- en Zuid-Korea

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Is de vonk overgeslagen naar Turkije?

vanaf 00:05:36

Er zijn rellen, branden en gevechten waarbij doden vallen in vele Turkse steden. Tussen de politie en Turkse Koerden, die boos zijn dat de Turkse overheid hun Syrische broeders laat barsten. De noodtoestand, sinds 2002 opgegeven, is weer ingevoerd. Maar wie is er verantwoordelijk voor de dodelijke slachtoffers? Volgens Turkije-analist Ali Yazgili is dat niet alleen de Turkse politie.

De Korea's: spanning of toenadering?

vanaf 00:13:31

Een Zuid-Koreaans Marineschip vuurde gisternacht waarschuwingsschoten af omdat een Noord-Koreaans schip in Zuid-Koreaanse wateren voer. Het zoveelste incident tussen de twee landen. En dat terwijl Noord- en Zuid-Korea vorige week overeen kwamen dat ze weer met elkaar in gesprek te gaan. En ondertussen kent de geruchtenstroom over leider Kim Jong-un geen einde. Hoog tijd om bij te praten met Koen de Ceuster, docent Moderne Geschiedenis van Korea aan de Universiteit van Leiden en Bas Verbeek, correspondent in Zuid-Korea (en even in Nederland).

De Duitsland-illusie

vanaf 00:25:03

Stabiliteit en soberheid staan aan de basis van het Duitse Wirtschaftswunder, wordt altijd gesteld. Duitsland geldt economisch als lichtend voorbeeld voor de rest van het continent, waar de loftrompet wordt gestoken voor de Duitse aanpak. Maar die euforische stemming is onterecht. Sterker nog: de extase waarin Duitsland verkeert is gevaarlijk en bovendien een illusie. Dat zegt Marcel Fratzscher, directeur van de denktank German Institute for Economic Research. Vanavond in Bureau Buitenland een interview met deze invloedrijke Duitse econoom. Hij schreef het pas verschenen Die Deutschland-Illusion, een boek dat in Duitsland inslaat als een bom. Is de Duitse economie veel zwakker dan we denken? 

Love story in Lahore

vanaf 00:37:11

In de Pakistaanse stad Lahore staat op dit moment de vader van de 25 jarige Parveen terecht. Hij sloeg afgelopen zomer zijn zwangere dochter dood, omdat ze als moslim niet alleen met een christelijke jongen trouwde, maar zich ook nog eens bekeerde tot zijn geloof. Liefde, het volgen van je hart, geldt in Pakistan als een westers concept. Daar zoeken ouders vaak nog de partner voor de kinderen uit. Ingaan tegen de familie is levensgevaarlijk, zeker als je verliefd wordt op iemand van een ander geloof. Toch trouwen nog steeds Pakistaanse stellen met een verschillende religie met elkaar. Een reportage over de liefde uit de Pakistaanse stad Lahore van correspondent Wilma van der Maten.

Buitenlandjournalist als held?

vanaf 00:47:36

Moet een buitenlandjournalist wel een held willen zijn? En welke rol spelen buitenlandcorrespondenten in de berichtgeving over de Syrische oorlog? Morgenavond houdt journalist en schrijver Minka Nijhuis in De Nieuwe Liefde in Amsterdam over dit thema de Joost Divendal-lezing, ter ere van deze in 2010 overleden journalist. Minka Nijhuis is net terug uit het Turks Syrische grensgebied en vanavond in Bureau Buitenland. Een pleidooi voor slow journalism.