Bureau Buitenland

14 oktober 2014

Bureau Buitenland

14 oktober 2014

Kalifaat in Noord-Nigeria

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

nucleaire dreiging Rusland

vanaf 00:04:26

Vanochtend schreef Michael Khodarkovsky een professor in Chicago dat Rusland in het conflict met Oekraïne verbloemd dreigt (informally threatened) met de inzet van nucleaire wapens. Dat is nogal wat. Kloppen die berichten en moeten we een dergelijk dreigement serieus nemen. In Antwerpen zit Rusland deskundige Joris van Bladel, tevens adviseur van de Oostenrijkse regering in zake Rusland en hier bij ons Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA. 

Terug naar Timboektoe

vanaf 00:17:51

Nederland stuurt extra militairen naar Mali. Het betreft bomexperts die nodig zijn nadat vorige week negen blauwhelmen omkwamen bij een aanslag. Met name in het door de Toearegs beheerste noorden van Mali neemt het geweld weer toe. Voor journalist Gerbert van der Aa was de voortdurende onrust geen belemmering om jarenlang naar het gebied te reizen en een boek te schrijven over de Toearegs: Terug naar Timboektoe. Collega Edwin Koopman zocht hem op.

Booming Krakau

vanaf 00:29:46

De economie van Polen zit in de lift - en niet meer alleen vanwege de lagere lonen. De technologiesector in het land groeit en steeds meer Polen beginnen hun eigen onderneming. Krakau is zo'n stad van waaruit allerlei 'startups' de wereld proberen te veroveren. Hoe kan het dat het daar zo goed gaat, terwijl in de rest van Europa landen aan het kwakkelen zijn?Correspondent Michiel Driebergen doet verslag van het Poolse succes.

Boko Haram roep Kalifaat uit in Noord-Nigeria

vanaf 00:43:45

In navolging van de Islamitische Staat in Irak en Syrie heeft de terreurbeweging Boko Haram in Noord-Nigeria een kalifaat uitgeroepen. Net als IS begint Boko Haram zich te gedragen als een staat dat een grondgebied controleert. Een gesprek met journaliste Femke van Zeijl en onderzoeker David Ehrhardt verbonden aan de universiteit Leiden.