Bureau Buitenland

28 oktober 2014

Bureau Buitenland

28 oktober 2014

Oost-Europese Europarlementariërs; Politiek en misdaad in Latijns-Amerika; VS

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ebola in Liberia

vanaf 00:07:03

Een artikel van Helen Epstein, journaliste en assistent-professor aan Bard College gespecialiseerd in gezondheidszorg, oud-adviseur van o.a. US AID, de Wereldbank , Human Rights Watch en Unicef, daarin schrijft ze dat volgens officiële cijfers in Liberia er op dit moment niet meer dan 400 mensen lijden aan ebola in dat land. En dat lijkt een extreem laag aantal als je het vergelijkt met de cijfers die hier tot ons komen, schattingen die zelfs lopen tot in de 10-duizenden. Bovendien schrijft Epstein dat het aantal besmettingen daalt. Aan de telefoon vanuit Brussel is Meinie Nicolai, voorzitter van Artsen zonder Grenzen België. 

Buitenlandpanel: Midterms in de VS

vanaf 00:13:50

De strijd om het Senaat is in volle gang in de VS. In de tussentijdse verkiezingen wedijveren de Republikeinen en Democraten om een meerderheid. Met Bernard Hammelburg en Victor Vlam nemen we de stand van zaken door. 

BMDW: Miljonairs redden vluchtelingen

vanaf 00:26:46

Alleen al dit jaar al verdronken er meer dan 4.000 mensen in hun poging om Europa via de Middellandse Zee te bereiken. En het einde lijkt nog niet in zicht. Het miljonairskoppel Catrambone uit Malta kon het niet langer aanzien en gooide de trossen van hun eigen schip los, kocht drones en ging zelf migranten uit de Middellandse Zee te redden. Tessa Hoogvliet belde met Regina Catrambone om er achter te komen waar het stel de motivatie vandaan haalt. Een video van één van hun reddingsoperaties:

Kinderen van de val van de Muur

vanaf 00:32:28

In Bureau Buitenland vier persoonlijke portretten van ‘kinderen van de val van de Muur’, die allemaal uitgroeiden tot politici in het Europese Parlement. Correspondent Tijn Sadée interviewde een Poolse, een Letse, een Hongaar en Estse politici over de betekenis van het ineenstorten van het communisme voor hun leven en werk.

De verwevenheid van politiek en misdaad in Latijns Amerika

vanaf 00:47:25

Torenhoge moordcijfers en een record aan corruptieschandalen: Latijns Amerika spant wereldwijd de kroon op het gebied van misdaad. Instituut Clingendael en het Instituut voor Meerpartijendemocratie NIMD deden drie jaar lang onderzoek naar de verwevenheid van de georganiseerde misdaad met politiek in dit continent. Binnenkort wordt dit onderzoek gepresenteerd bij de EU en de VN, maar Pepijn Gerrits van het NIMD licht vanavond al een tip van de sluier op bij Bureau Buitenland.