Bureau Buitenland

29 oktober 2014

Bureau Buitenland

29 oktober 2014

Zuid-Soedan; Linda Tirado:Achterkant Amerikaanse droom; Wetenschap in China

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Spaanse Occupy-partij in de lift

vanaf 00:05:21

De Spaanse protestpartij Podemos is volgens opiniepeilingen uitgegroeid tot de tweede partij van Spanje. Daarmee vormt leider Pablo Iglesias een grote bedreiging voor de twee gevestigde partijen die al sinds het einde van de dictatuur in 1975 beurtelings aan de macht zijn. Podemos komt voort uit de Spaanse Occupy-beweging die ruim drie jaar geleden de Spaanse steden platlegde en het begin vormde voor een wereldwijde Occupy-beweging. We bellen met Spanje correspondent Steven Adolf over deze opmerkelijke politieke partij.

Bellen met de wereld: Hongerstaking in Egypte

vanaf 00:10:54

Protesteren is not-done in het Egypte van Sisi. Veel Moslim Broederschap-sympathisanten zitten achter slot en grendel. Maar ook seculiere demonstranten moeten vrezen voor hetzelfde lot. De bekende activistenfamilie Seif heeft inmiddels ook twee leden in de gevangenis zitten. Verslaggever Abdou Bouzerda belde met dochter Mona en vroeg haar waarom haar broer en zus zijn vastgezet.

Onderhandelingen in Zuid-Sudan

vanaf 00:14:41

Vier maanden geleden zonden we een reportage uit over een dreigende hongersnood in Zuid Soedan, na het uitbreken van de burgeroorlog daar. Hoe staat het er eigenlijk mee en worden er vorderingen gemaakt aan de onderhandelingstafel tussen de strijdende partijen? Met Jort Hemmer van Instituut Clingendael en voormalig adviseur van de EU-gezant voor Zuid Soedan en Arie den Toom, directeur van de Lutheran World Federation.

De achterkant van de Amerikaanse Droom

vanaf 00:30:31

Linda Tirado schreef een vlammend betoog vanuit de onderbuik van de Amerikaanse samenleving - de service industry. De wereld van serveersters, winkelbedienden, fastfoodwerkers en kamermeisjes die overleven op een minimumloon en vaak 2 of 3 baantjes hebben, en het financieel maar nauwelijks redden. En dat in een land waar mensen geloven dat iedereen de Amerikaanse Droom kan leven. Wat begon als een woedend blog dat zich razendsnel over internet verspreidde en door de Huffingtonpost werd opgepikt en toen  door miljoenen werd gelezen, is nu een boek. "Hand to Mouth, the truth about being poor in a wealthy world” richt zich tot de niet-armen, de rijken zoals Tirado het noemt. Jacqueline Maris sprak met Linda Tirado, die volgens de Amerikaanse media ‘per ongeluk’ aan het land uitlegde wat het betekent om arm te zijn en waarom armen zulke 'verkeerde' beslissingen nemen.

China door een wetenschappelijke bril

vanaf 00:41:41

Als we het hebben over China dan gaat het vaak over: de stagnatie van de economische groei, een mondiger wordende middenklasse, luchtvervuiling, milieuproblematiek, de houdbaarheid van de communistische partij en de koers van leider Xi Jinping. En nu over het zoveelste plenum waar niet-concrete hervormingen worden aangekondigd. Te weinig gaat het over de slimme, goed opgeleide, toekomstgerichte mensen als de Chinezen en hun innovaties. Zo schreef emeritus hoogleraar biochemie Piet Borst en onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut, vorige week in NRC Handelsblad. Hij is samen met Arthur Mol, hoogleraar Milieubeleid aan de Universiteit van Wageningen en hoogleraar aan de Tsinghua University in Beijing te gast om te praten over de wetenschap in China.