Bureau Buitenland

11 november 2014

Bureau Buitenland

11 november 2014

Het kalifaat; Portret van een lesbisch stel in Oeganda; Geobureau: Pakistan en de Taliban

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De machten van de APEC

vanaf 00:05:57

Met groot vertoon organiseert China deze dagen in Beijing de APEC-top, waar leiders van 21, vooral Aziatische, landen spreken over betere economische samenwerking. De VS en Japan zijn uit op snellere groei van de economie, China profileert zich nadrukkelijk als wereldmacht en Rusland wendt de blik meer naar het oosten. Maar welke concrete economische resultaten worden er behaald en wat betekenen die? Daarover Rogier Busser, expert op het gebied van de ontwikkeling van Aziatische economieën, verbonden aan Leiden University College.

De kracht van het kalifaat

vanaf 00:13:22

Europa probeert verwoed grip te krijgen op uitreizende jihadgangers. Elke maand reizen zo’n tien Nederlanders naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen in Irak of Syrië. Vanuit Frankrijk en Engeland zijn dat er nog veel meer.Veel van hen sluiten zich aan bij Islamitische Staat. Waarin zit die verlokking om mee te vechten voor het opbouwen van een Islamitische Staat? En hoe zit het met uitreizende vrouwen? Wat is hun rol bij het opbouwen van een Kalifaat?Met Daan Weggemans en Seran de Leede, onderzoekers bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism.

Lesbisch zijn in homofoob Oeganda

vanaf 00:26:29

De opluchting was groot in Oeganda, toen deze zomer de omstreden anti-homowet van tafel werd geveegd. Maar de euforie lijkt van korte duur: een nieuwe wet die het promoten van ‘onnatuurlijke relaties’ verbiedt ligt al weer klaar.Hoe is het om te leven in een land waar niet alleen je buren maar ook de wet zich tegen je keert? Vanavond in Bureau Buitenland een bijzonder portret van Rachael en haar vriendin Melanie; een lesbisch stel dat in Kampala dagelijks de homofobie in eigen land moet trotseren. Een reportage gemaakt door Saskia Houttuin.

Geobureau: Toenemende onrust in Pakistan

vanaf 00:46:20

Pakistan gaat weer gebukt onder een golf van terreur. Met als dieptepunt de aanslag aan de Indiase grens waarbij begin deze maand meer dan vijftig doden vielen. Die aanslag is opgeëist door de Pakistaanse Taliban. Voelt deze groepering zich nu gesterkt door de opkomst van IS in andere landen? De Amerikanen lijken dreiging van de Taliban niet te willen afwachten en voeren het aantal droneaanvallen scherp op. Maar hoe effectief zijn deze aanvallen met drones op de Taliban? In ons geobureau historicus en Pakistan-deskundige Olivier Immig en drone-expert Wim Zwijnenburg.