Bureau Buitenland

30 december 2014

Bureau Buitenland

30 december 2014

Independance:eigen gas-installatie Litouwen; Lachen om de Islamitische Staat; Verkiezingen Griekenland; Rusland demonstraties;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Demonstraties Rusland na arrestatie Aleksej Navalny

vanaf 00:03:50

In Moskou zijn aan het einde van de middag duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny en zijn broer. Correspondent Geert Groot Koerkamp is ter plekke.

Griekse verkiezingen en de euro

vanaf 00:15:04

Het strenge besparingsbeleid vanuit Europa is dé inzet voor de vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland. De extreemlinkse partij Syriza wil het reddingsplan van de Trojka van het IMF, ECB en de EC grondig herzien en staat op winst in de peilingen. Gaat Griekenland straks verder met het door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid, of gaat het roer om? En hoe moet Europa zich nu opstellen? Daarover een gesprek met socioloog Dimitris Pavlopoulos en met topeconoom Paul de Grauwe.

Independence: een eigen gasinstallatie voor Litouwen

vanaf 00:28:10

Sinds de oorlog in Oekraïne maken veel Europese landen zich opnieuw grote zorgen over de afhankelijkheid van Russisch gas. Litouwen lijkt nu als eerste met een eigen drijvende terminal het energie monopolie van Moskou te doorbreken. Met deze nieuwe gas-installatie, niet toevallig 'Independence' gedoopt, kan Litouwen zelf vloeibaar aardgas importeren uit Noorwegen en het bovendien doorverkopen aan de andere Baltische landen en Finland. Een reportage uit Litouwen van verslaggever Laura Stek.  

Lachen om de Islamitische Staat

vanaf 00:47:09

In het Midden-Oosten strijden komieken en muzikanten op hun eigen manier tegen het kalifaat van de Islamitische Staat. Satirische sketches over IS-strijders en liedjes over leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn een grote hit in Libanon, Irak en Syrië. Helpt grappen maken het ontmantelen van de IS-mythe?In Bureau Buitenland een gesprek met correspondente Fernande van Tets.