Bureau Buitenland

20 januari 2015

Bureau Buitenland

20 januari 2015

Dagboek uit Guantanamo

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Houthi coup in Jemen

vanaf 00:04:46

In Jemen hebben Houthis, sjiitische rebellen vandaag het presidentiele paleis belegerd en inmiddels zijn ze er ook binnengevallen. De situatie in de hoofstad Sanaa is zeer gespannen. Is dit een coup? Hierover praten we met collega Mogib Hassan van het VPRO-tvprogramma Metropolis, hij woont vlakbij het presidentsgebouw. Ook bespreken wij de ontwikkelingen in Sanaa met Arabiste en Jemen-deskundige Anna Bukhari.

Guantanamo dagboek

vanaf 00:15:37

Vandaag wordt wereldwijd het dagboek van de Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi gepubliceerd. Hij zit sinds 2002 vast in Guantánamo zonder ooit te zijn aangeklaagd. Het boek geeft een inkijkje in de martelpraktijken van de VS en de strijd tegen terrorisme. Het is de eerste keer dat een gevangene die nog altijd vast zit in het Amerikaanse detentiekamp een boek publiceert. Amerika-deskundige en oud-VPRO collega Jan Donkers las het voor ons.

Reportage Thessaloniki

vanaf 00:30:33

Komende zondag zijn er verkiezingen in Griekenland, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de rest van Europa en de Euro.De partij Syriza staat op winst in de peilingen, en die wil in ieder geval een einde maken aan de grote Griekse schuldenlast en het strakke begrotingsregime. Correspondent Mitra Nazar reisde naar Thessaloniki, de tweede stad van het land om te kijken wat de gevolgen zijn geweest van alle bezuinigingen. En waarom zoveel burgers voor radicale verandering stemmen.

Koude oorlog ten einde in Latijns Amerika?

vanaf 00:40:44

De Verenigde Staten en communistisch Cuba kondigden vorige maand, na een breuk van 50 jaar, aan hun diplomatieke relaties te herstellen. Daarnaast zal Cuba in april voor het eerst in een halve eeuw weer aanschuiven bij de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de OAS, die het land in 1962 royeerde.Is de Koude Oorlog nu eindelijk ook in Latijns Amerika ten einde?Een reaktie van José Miguel Insulza, secretaris generaal van de OAS.Verder met Kees Koonings professor Latijns Amerika Studies in Utrecht en professor Yvan Vandenberghe, gespecialiseerd in de Koude Oorlog.