Bureau Buitenland

28 januari 2015

Bureau Buitenland

28 januari 2015

Buitenlandpanel: Nigeria; Eurotopper Donald Tusk; Mobiele douche in Parijs

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onrust tussen Israel-Libanon

vanaf 00:04:56

Israel heeft laten weten krachtig te gaan reageren op de aanval van Hezbollah vanmorgen. Daarbij kamen twee Israelische soldaten om. De aanval was een vergelding op een Israelische raketaanval waarbij zes Hezbollah strijders en een Iraanse generaal omkwamen. Een gesprek met  ANP-correspondent Jan Franke aan de grens tussen Israel en Libanon.

Verblijfsvergunningen migranten Marokko

vanaf 00:09:58

Marokko moet vluchtelingen opnemen zodat de migratiedruk op de Europese Unie afneemt. In ruil daarvoor ontvangt Marokko Europese subsidie. Tenminste dat is het plan. Duizenden kregen daarom een tijdelijke verblijfsvergunning, maar die verlopen binnenkort. Een nieuwe aanvraag zit er voorlopig niet in. Een gesprek met correspondent Rik Goverde.

Het Europa van Donald Tusk

vanaf 00:16:41

In onze vaste rubriek over Europa, het Eurobureau, is vanavond te gast correspondent Ekke Overbeek. Van zijn hand verscheen het boek ‘Eurotopper Tusk. Het nieuwe Polen in Europa’. Overbeek woont en werkt al 15 jaar in Polen.

Mobiel douchen in Parijs

vanaf 00:30:39

Parijs kent tienduizenden daklozen. En geloof het of niet, als ze gevraagd wordt waar het vooral aan ontbreekt op straat, zeggen ze: hygiëne. Vrijwilligers zijn daarom een initiatief gestart. Ze rijden met een camper door Parijs, en in die camper is een badkamer gebouwd. Daklozen mogen zich er gratis douchen. Correspondent Frank Renout reed een avond in de camper mee.

Nigeria: Boko Haram in de campagne

vanaf 00:38:24

Het geweld van Boko Haram lijkt niet te stoppen. Na een bloedige rooftocht in de provincie Baga concentreert het geweld zich nu rondom de stad Maiduguri, de bakermat van de organisatie.In ons buitenlandpanel twee Nigeria-kenners van de Universiteit Leiden: David Ehrhardt, gespecialiseerd in conflicten en de rol van de Islam. En promovenda Inge Ligtvoet, zij is net terug uit Nigeria, waar zij een jaar veldwerk deed naar communicatie onder jongeren.