Bureau Buitenland

15 januari 2015

Bureau Buitenland

15 januari 2015

Virungapark in Oost-Congo; Buitenlandpanel: Syrië en Irak

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Laatste nieuws anti-terreuractie Verviers

vanaf 00:04:07

Laatste nieuws over de terreuractie in het Belgische Verviers, waarbij twee vermoedelijke IS aanhangers door de politie gedood werden. Daarover spreken wij met  Edwin Bakker, Hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan Universiteit Leiden en met Tijn Sadée, correspondent in België.

Buitenlandpanel: Syrië en Irak

vanaf 00:18:37

Frankrijk kondigt na de aanslag in Parijs intenser luchtaanvallen aan tegen IS en stuurt een vliegdekschip naar het Midden-Oosten, maar ook in andere Westerse  hoofdsteden wordt hardop nagedacht over de strijd tegen moslim-extremisten. Ondertussen veroveren de gemaskerde strijders van al-Baghdadi meer terrein in Syrië en Irak. Hoe kan dit? Waarom is het zo moeilijk voor de internationale coalitie om de Islamitische Staat en andere radicale groepen te stoppen.  In ons buitenlandpanel praten we met politicoloog en Syrië-kenner Reinoud Leenders  en Trouw- buitenlandredacteur Ghassan Dahhan.

Reportage Hamburg

vanaf 00:32:29

De Duitse stad Dresden verwerft in rap tempo bekendheid door de de protesten van anti-islam beweging Pegida. En dat terwijl in Dresden zelf bijna geen moslims wonen.Dat is in het noorden van Duitsland wel anders. Neem Hanzestad Hamburg: daar wonen bijna 60.000 Turken die niet beschikken over een Duits paspoort. De stad heeft islamitische feestdagen erkend maar de stad zou ook een springplank zijn voor Syrië-gangers. Toch is daar van Pegida niets te merken. VPRO collega Maarten Westerveen, zelf sinds kort inwoner van Hamburg, ging op onderzoek.

Het Virungapark in Oost-Congo

vanaf 00:43:34

In Oost-Congo ligt het het oudste natuurpark van Afrika: Virunga.  Het reservaat verwierf vorig jaar internationale bekendheid door de prijswinnende documentair 'Virunga', met een glansrol voor de berggorilla’s, en door de aanslag op parkdirecteur Emmanuel de Mérode, die de aanval nipt overleefde. Al jaren pompt de Europese Unie miljoenen in het Virungapark, maar strijdende rebellengroeperingen en gretige oliemaatschappijen dreigen het voortbestaan van het park te dwarsbomen. Te gast bij Bureau Buitenland is Esther Marijnen, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, doet onderzoek naar het Virungapark. Foto: Cai Tjeenk Willink