Bureau Buitenland

10 februari 2015

Bureau Buitenland

10 februari 2015

Pesticiden in de Franse wijnbouw

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Reportage van Michiel Driebergen

vanaf 00:03:25

Het gaat niet goed in Oekraïne. Het land dreigt economisch failliet te gaan. Er zijn massa's vluchtelingen en het regeringsleger en vrijwilligers vechten in het oosten een schijnbaar uitzichtloze strijd. Daarbij vallen elke dag opnieuw veel doden en gewonden. Onze correspondent Michiel Driebergen trok naar Artemovsk, een plaats aan het oostelijke front, waar het lokale ziekenhuis momenteel de open zenuw van de oorlog vormt. Hij sprak daar met de soldaten die vechten aan Oekraïense zijde en maakte een reportage.

Oekraïne 2: de strijd om de onderhandelingstafel

vanaf 00:18:39

Morgen praten Merkel, Hollande, Poetin en de Oekraïense president Porosjenko in Minsk opnieuw over een oplossing voor de oorlog in Oekraïne.Voor deze nieuwe overlegronde begint over de situatie is Bondskanselier Angela Merkel eerst bij president Obama op bezoek geweest in Washington. Merkel ziet alleen een diplomatieke oplossing. Obama is dat in principe met haar eens, maar houdt de mogelijkheid voor het leveren van wapens aan Oekraïne op tafel. Terwijl de strijd op het slagveld doorgaat, praten we over de diplomatieke patstelling met slavist Joris van Bladel, tevens adviseur van de regering in Oostenrijk. En dat land kent nauwe historische en zakelijke banden met Rusland.

De eenzame strijd van Marie-Lys Bibeyran

vanaf 00:30:35

Bij wijn denk je niet meteen aan pesticides. En toch werken de mensen in de wijnindustrie veelvuldig met vergif, ook in Frankrijk waar het meest gespoten wordt van heel Europa. Volgens Isabelle Baldi, epidemioloog aan de Universiteit van Bordeaux, hebben medewerkers in de wijnindustrie daarom een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, alzheimer en parkinson. De Franse wijnboeren willen hier liever niets van weten, zeker in de Bordeauxstreek waar al sinds de 16e eeuw de meest exclusieve wijnen ter wereld vandaan komen. Denk maar aan flessen van Chateau Margaux en Chateau Mouton Rothschild die voor voor honderden euro’s per stuk over de toonbank gaan.Eén vrouw verzet zich tegen het veelvuldige gebruik van pesticiden in de wijnindustrie. Dat is Marie-Lys Bibeyran. Ze werkt net als haar hele familie al jaren op het land tussen de wijnranken. Verslaggever Julie van Traa maakte een reportage over haar eenzame strijd tegen het gif in het dorpje Lystrac-Medoc, niet ver van Bordeaux

Hans Hogerzeil over ebola

vanaf 00:45:51

De ebola-epidemie lijkt eindelijk op zijn retour, nu in alle drie de West-Afrikaanse landen het aantal besmettingen drastisch is afgenomen. Het bestrijden van het virus ging niet zonder slag of stoot: afgelopen jaar werd door de ebola-uitbraak pijnlijk duidelijk dat een werkend internationaal antwoord ontbreekt voor landen met een fragiel gezondheidssysteem. De Wereldgezondheidsorganisatie, compleet overweldigd door deze crisis, wil daarom een noodfonds. Daarover spreken wij met Hans Hogerzeil, oud-directeur geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie en hoogleraar Global Health aan de Rijksuniversiteit Groningen.