Woord

Revolutie!

Woord

Revolutie!

Deze week breekt in Woord de revolutie uit. Er wordt gestreden en gepionierd en de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Luister naar Woord Radio, elke vrijdag- op zaterdagnacht tussen 2.00 en 7.00 op NPO Radio 1.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Telegrafie, telefonie en de Indische revolutie

vanaf 00:02:02

Deze week breekt op Woord de revolutie uit. Er wordt gestreden en gepionierd en de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.Tussen 2.00 en 3.00: luidt Guglielmo Marconi het tijdperk van de telegrafie en de radio in, brengt het VPRO-programma Instituut Idzerda een eerbetoon aan de Haagse radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda en hoort u het eerste deel van een tweeluik over de Indonesische Francisca Fangiday, die na de Tweede Wereldoorlog in de Indonesische revolutie tegen de Nederlanders vocht.

Martin Luther King en persoonlijke revoluties

vanaf 01:01:58

Tussen 3.00 en 4.00: deel twee van het tweeluik over de Indonesische Francisca Fangiday, een reportage over de erfenis van Martin Luther King en een kleine, persoonlijke revolutie, over iemand die zichzelf eindelijk leert kennen.

Een Drents condoom en een goed antibioticum

vanaf 02:02:08

Tussen 4.00 en 5.00: legt een Drentse uit hoe een condoom te gebruiken in een documentaire over de seksuele revolutie en wordt in een hoorspel voor kinderen haarfijn uiteengezet hoe en door wie penicilline werd ontdekt, hoe het antibioticum gemeengoed werd en waarom penicilline eigenlijk penicilline heet.

De nep-revolutie van 1969

vanaf 03:02:08

Tussen 5.00 en 6.00: verbaast radiomaker Marten Minkema zich over de jacht op het mysterieuze Higgs-deeltje, met behulp van een reusachtige machine in het Zwitserse Genève en lijkt in het Amsterdam van 1969 de revolutie uit te breken - of toch niet..

Het eerste radioprogramma van Bergeijk

vanaf 03:59:55

Tussen 6.00 en 7.00: komt ex-wielrenner en columnist Tijs Zonneveld met het revolutionaire plan een kilometershoge berg te bouwen in het platte Flevoland en is de redactie van Radio Bergeijk in jubelstemming vanwege de vondst van de eerste, bakkeliete opname van het radioprogramma.