Bureau Buitenland

20 mei 2015

Bureau Buitenland

20 mei 2015

Hoop in Macedonië; Assad's Syrië; Migrantendeal Israël; Advertentie voor homohuwelijk in India; Verkiezingen Ethiopië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:40

Hoop in Macedonië; Assad's Syrië; Migrantendeal Israël; Advertentie voor homohuwelijk in India; Verkiezingen Ethiopië

CIA publiceert Bin Laden files

vanaf 00:06:09

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ruim 100 documenten vrijgegeven uit het archief van voormalig Al-Qaeda leider Osama Bin Laden, die in 2011 werd omgebracht. Bureau Buitenland belt hierover met correspondent Guus Valk in de Verenigde Staten.

Het verval van Assad's Syrië

vanaf 00:11:11

Het regime van Assad heeft het moeilijker dan ooit. De economie is ingestort en steeds meer mensen in door de regering gecontroleerde gebieden leven in armoede. Bureau Buitenland spreekt met Arabist Leo Kwarten die net terug is uit Damascus.

Een bericht van hoop uit Macedonië

vanaf 00:22:51

Het is al weken onrustig in Macedonië, waar tienduizenden demonstreren tegen corruptie en machtsmisbruik door de regering van Nikola Gruevski. Anderhalve week geleden vielen 22 doden bij een politieactie tegen vermeende Albanese nationalisten. Loopt het land kans op een explosief etnisch conflict? Een reportage van correspondent Mitra Nazar.

Verkiezingen in Ethiopie

vanaf 00:34:09

Komende zondag zijn er parlementsverkiezingen in Ethiopië. Het is de eerste keer sinds de dood van grote man Meles Zenawi in 2012 dat de Ethiopiërs naar de stembus gaan. Zijn opvolger voert net als Meles een repressief beleid, waarin weinig ruimte is voor oppositie. Toch komt Ethiopië op als steeds grotere speler op het regionale toneel. Aan de lijn Marthe van der Wolf, correspondent in Addis Abeba.

De eerste gay huwelijksadvertentie in India

vanaf 00:41:56

Homoseksualiteit is nog altijd een groot taboe in India. Maar er gloort hoop voor India’s miljoenen homoseksuelen. De moeder van Harrish Iyer, één van India’s bekendste homo-activisten, vond dat het maar eens klaar moest zijn met het vrijgezellenleven van haar zoon. Ze plaatste een contactadvertentie in de krant met een oproep voor een lieve, vegetarische echtgenoot voor Harrish. In Bureau Buitenland hierover Devi Boerema, correspondent in Mumbai.

Israëls migrantendeal

vanaf 00:47:18

Rwanda en Oeganda hebben een deal met Israël gesloten. In ruil voor geld beloven zij Eritrese vluchtelingen uit Israël op te nemen in hun land. Winst voor beide partijen, zo lijkt het. Maar hoogleraar Mirjam van Reisen van Tilburg University ontdekte dat de werkelijkheid veel weerbarstiger is.De Eritreërs die hun land ontvluchtten en via de Sinaï naar Israël kwamen, krijgen niet de beloofde verblijfsvergunning. En daarmee begint een nieuwe tocht: door Oeganda, Soedan en Libie op weg naar de Middellandse Zee…Volgens Van Reisen vormt juist deze groep een gevaar voor Europa.

advertentie