Bureau Buitenland

26 mei 2015

Bureau Buitenland

26 mei 2015

De grote sprong zijwaarts: op reis in de Chinese Far West, ambassadeur Aldrik Gierveld over Jemen, Reportage: voedselbanken in Estland

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 26 mei 2015

vanaf 00:03:59

26 mei 2015

Thijs Kettenis over Griekenland

vanaf 00:05:31

Zolang er nog geen overeenkomst is met Brussel schrapen de Grieken de laatste munten bij elkaar om het land te behoeden voor een faillissement. De bodem van de schatkist komt steeds meer in zicht nu een akkoord met de geldschieters uitblijft. De komende dagen is het pay day in Griekenland, en moeten de lonen en pensioenen worden overgemaakt. We praten met correspondent Thijs Kettenis in Athene.

Sounds of Lviv: De Processie

vanaf 00:13:00

De eerste aflevering van 'Sounds of Lviv', een reeks audiokaarten uit de West-Oekraïense stad Lviv, gemaakt door onze correspondent Michiel Driebergen. Vanavond: de processie.

Ambassadeur Aldrik Gierveld over Jemen

vanaf 00:15:34

De Sji’itische Houthi-rebellen in de golfstaat Jemen hebben een groot deel van het land in handen. Gisteren verloren ze voor het eerst sinds het begin van de opstand de controle over een belangrijke stad. Het lijkt erop dat de luchtaanvallen van de Soennitische Arabische coalitie hun vruchten beginnen af te werpen. Ondertussen is met een 5-daagse wapenstilstand geprobeerd een einde te maken aan de humanitaire crisis in het land, en zijn VN-vredesbesprekingen in Genève voor onbepaalde tijd uitgesteld. Bureau Buitenland spreekt met ambassadeur Aldrik Gierveld.

Reportage: Etnische Russen in Estland

vanaf 00:25:16

De Baltische staten volgen met argusogen wat er in Oekraïne gebeurt. Zij hebben ook een grote Russische minderheid binnen de grenzen. En met de Russen in Estland gaat het niet goed. In dit Baltische landje, zo groot als Nederland, spreekt maar liefst een derde van de bevolking Russisch. Vijfentwintig jaar na de onafhankelijkheid hebben veel Russen nog steeds geen Ests paspoort. Ze zitten financieel aan lager wal en moeten aankloppen bij de voedselbank. Verslaggever Flip de Jong reisde naar Estland en maakte een reportage.

De grote sprong zijwaarts

vanaf 00:42:15

Twintig jaar geleden was het westen van China een no-go zone. Vandaag de dag wordt het gebied, groter dat de hele Europese Unie, in rap tempo economisch ontgonnen en gekoloniseerd vanuit het oosten van het land. Toch weten we weinig van West-China, vonden de Belgische journalist Dirk Tieleman en China-kenner Lutgart Dusar. Zij trokken in jeeps in 88 dagen door het westen van China en schreven daarover “De grote sprong zijwaarts. Op reis in de Chinese Far West”.