Bureau Buitenland

3 juni 2015

Bureau Buitenland

3 juni 2015

Smokkeleconomie in Venezuela; Golfstaten; EU plannen van Merkel en Hollande

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:59

Griekenland; EU plannen Hollande en Merkel; Smokkeleconomie Venezuela; Golfstaten

Eindplan Griekenland

vanaf 00:05:53

Vanavond overhandigen onderhandelaars van het IMF en de Eurozone een take-it-or-leave-it plan aan de Griekse premier Tsipras. We spreken met correspondenten Tijn Sadee in Brussel en Thijs Kettenis in Athene.

Eurobureau: Revolutionaire plannen Merkel en Hollande

vanaf 00:13:11

Terwijl alle ogen gericht zijn op de ontknoping van de Griekse crisis, is er inDuitse achterkamers hard gewerkt aan nieuwe plannen voor de toekomst van de EU.Bondskanselier Merkel wil een ‘Kerneuropa’ van eurolanden, dat onder strenger toezicht van de Europese instellingen wordt geplaatst.Als het aan haar ligt, komt het er snel: in aanloop naar de Eurotop eind deze maand bekokstooft Merkel samen met de Franse president Hollande een belangrijk hervormingsplan. De Duitse krant Die Zeit wist de hand erop te leggen. In ons Eurobureau bespreken we deze Duits-Franse plannen met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en met Europa-deskundige Bart van Horck, verbonden aan de Universiteit Leiden.

De smokkeleconomie van Venezuela

vanaf 00:26:26

De Venezolaanse smokkeleconomie

vanaf 00:30:27

Venezuela heeft 's werelds grootste olievoorraden, maar de supermarkten zijn leeg en de rijen eindeloos voor rijst, WC-papier of zelfs benzine. Naast wanbeleid en inefficiëntie van de socialistische regering van Nicolas Maduro vormt smokkel een van de belangrijkste redenen. Gesubsidieerde spullen brengen in buurland Colombia gesmokkeld een veelvoud op. Wie er het meest aan verdient zijn de militairen, die de grenzen controleren. Edwin Koopman reisde naar de grens met Colombia en vond daar alles wat in Venezuela nergens te krijgen is.

Rondje golfstaten met Carolien Roelants

vanaf 00:43:14

Midden Oosten-deskundige en NRC-columnist Carolien Roelants is net terug van reis langs Qatar, Oman en andere Golfstaten.