Bureau Buitenland

23 juni 2015

Bureau Buitenland

23 juni 2015

Bad Brood-camping op Lesbos; Vrede in Cyprus?; EU-top; Asielzoekers in Duitsland

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 23 juni 2015

vanaf 00:04:27

Crisissituatie Zuid-Soedan

vanaf 00:05:51

Met meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht, het naderende regenseizoen en de uitbraak van cholera drijft het jongste land ter wereld Zuid-Soedan steeds verder af. Bijna de helft van de bevolking loopt een risico op honger, zo schreef de New York Times vanmorgen. We spreken met Kathelijne Schenkel, programmaleider Zuid-Sudan voor vredesorganisatie PAX.

Vrede in Cyprus

vanaf 00:12:16

Na jaren van stilstand zijn er eindelijk weer vredesonderhandelingen op gang gekomen in Cyprus. Onderhandelaars van de VN en EU spreken van een unieke kans om een einde te maken aan het bevroren conflict. Het eiland is al meer dan 40 jaar verdeeld tussen een Turks en Grieks deel. Bij ons in de uitzending Leonora Cok, correspondent in Paphos op Cyprus.

Asielzoekers in Duitsland

vanaf 00:20:35

Bijna 1 op de 6 vluchtelingen die in Europa asiel aanvraagt in komt uiteindelijk in Duitsland terecht. Duitse politici staan bijna unaniem achter een ruimhartig asielbeleid, maar de steun onder burgers is niet langer vanzelfsprekend. Vooral niet in kleinere dorpen en steden.Begin dit jaar ging een asielzoekerscentrum in de gemeente Tröglitz in vlammen op. Een golf van verontwaardiging en afkeuring viel het kleine dorpje ten deel. De asielzoekers komen ondanks de brandstichting alsnog. Geen 60, zoals gepland, maar 18. Intussen is het dorp symbool geworden van de groeiende weerstand in Duitsland tegen de opvang van asielzoekers. Een reportage van correspondent Derk Marseille.

Eurobureau: een belangrijke EU-top

vanaf 00:28:48

Ons Eurobureau staat vandaag in het teken van de top van Europese regeringsleiders, die donderdag begint. Op de agenda: de prangende migratiekwestie, de strijd tegen terrorisme en hervormingen van de Eurozone. Dat laatste belooft veranderingen voor de eurolanden, blijkt uit de plannen van EC-voorzitter Jean-Claude Juncker. Hoe ingrijpend zijn deze plannen? En zijn ze wel verantwoord nu Griekenland aan de rand van de afgrond staat en de Britten dreigen met een Brexit? Daarover Mathieu Segers, Europa-deskundige van de Universiteit Utrecht, en NRC-journalist Mark Beunderman.

Bellen met de Wereld: Afval in Hong Kong

vanaf 00:45:20

Hong Kong heeft een afvalprobleem. 15.000 ton afval produceert de stad elke dag en de drie vuilstortplaatsen zitten bijna aan hun max. Veel afval belandt uiteindelijk in zee, ondanks een boete van 170 euro die op ‘afval dumpen’ staat. De Chinese provincie is daarom een reclamecampagne gestart om zwerfvuil tegen te gaan. Dit doen ze door shaming and blaming van de daders! Her en der in Hongkong hangen nu posters met daarop de gezichten van de daders…

Bed-bad-broodcamping op Lesbos

vanaf 00:49:10

Op Lesbos, 'het Lampedusa van Griekenland', hebben dit jaar al ruim 20.000 vluchtelingen en migranten met bootjes het eiland bereikt. De autoriteiten kunnen de aanhoudende stroom nauwelijks aan. De twee opvangkampen die het eiland telt puilen uit. Eilandbewoners nemen daarom het heft in eigen hand, zo ook de Nederlandse Emma Blanchard. Zij werkt in de toerismesector in Molyvos, een kustdorp in het noorden van Lesbos. Daar wil zij nu een Bed, Bad, Brood-camping opzetten.