Bureau Buitenland

30 juni 2015

Bureau Buitenland

30 juni 2015

Griekenland; Armenië, Chinese huizenmarkt, Rappende Rabbi

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 30 juni 2015

vanaf 00:04:21

Puerto Rico failliet; Griekenland; Huizenmarkt in China; Armenië

Puerto Rico failliet

vanaf 00:05:48

Puerto Rico dreigt een land failliet te gaan. Gisteren tijdens een dramatische toespraak van de regeringsleider werd duidelijk dat het land zijn totaal uit de hand gelopen schulden niet meer kan en ook niet meer zal terugbetalen. Aan de telefoon met Jan van Hartingsveldt, Honorair consul én tandarts in Puerto Rico.

Griekenland default

vanaf 00:10:35

De banken zijn al gesloten en morgenochtend loopt de deadline af voor Griekenland om 1,5 miljard terug te betalen aan het IMF. De aankondiging van een referendum heeft de verhoudingen tussen de regering Tsipras en de rest van de Eurozone, zacht gezegd, op scherp gezet.Is dit referendum een fraai staaltje democratie of politiek opportunisme? En wat gaat de dreigende Grexit betekenen voor de Europese economie en voor de EU als unie? Een discussie hierover tussen socioloog Dimitris Pavlopoulos, econoom Roel Janssen en politicoloog en schrijver Jonathan Holslag.

Vastgoedbubbel in China

vanaf 00:42:08

Er zijn zorgen over de Chinese economie die nog maar matig groeit. Dat komt onder andere door de afgenomen vraag naar nieuwe huizen en appartementen. De economie leunt voor maar liefst een kwart op de bouwsector. Hoe krijg je mensen zover dat ze toch weer gaan kopen? Een reportage van correspondent Eefje Rammeloo over de huizenmarkt in China.

De stroomprotesten in Jerevan

vanaf 00:49:23

Het heeft weinig aandacht gekregen, maar er broeit iets in Armenië. Daar demonstreren duizenden mensen al een week lang tegen de verhoging van de elektriciteitsprijzen. Maar de betogingen tegen dure stroom zijn uitgegroeid tot een protestbeweging die niet van wijken weet. Te gast deskundige Marina Ohanjanyan, verbonden aan de Foundation Max van der Stoel.