Bureau Buitenland

1 juli 2015

Bureau Buitenland

1 juli 2015

Op jacht naar illegale vissers; reportage Zuid-Afrika

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 1 juli 2015

vanaf 00:02:31

Egypte; Reportage Zuid-Afrika; Iran; Wild Life Service

Aanslagen in Egypte

vanaf 00:03:53

Egypte lijkt met de dag onveiliger, gewelddadiger en instabieler te worden. Vandaag kwamen er tientallen mensen om bij hevige gevechten in de Sinaï-woestijn. Eerder deze week kwam Egypte’s openbaar aanklager al om bij een aanslag. Aan de telefoon hierover is correspondent Ruth Vandewalle vanuit Caïro.

Xenofobie in Zuid-Afrika

vanaf 00:11:31

Zuid-Afrika heeft lange tijd het imago gehad van de regenboognatie waar iedereen welkom is. Maar dat geldt niet voor immigranten. Regelmatig worden buitenlanders, zowel Afrikanen als immigranten uit Pakistan en Bangladesh, aangevallen door woedende Zuid-Afrikanen. President Jacob Zuma hamert erop dat zijn landgenoten juist gastvrij zouden moeten zijn. Het ANC was tijdens de apartheid immers welkom in verschillende Afrikaanse buurlanden. Volgens hem is de Zuid-Afrikaan niet xenofoob. Maar immigranten in Johannesburg ervaren iets heel anders, zo laat correspondent Elles van Gelder horen in haar reportage.

Peyman Jafari over uitgestelde deal Iran

vanaf 00:26:15

Irandeskundige Peyman Jafari is te gast over de nucleaire deal die wordt verwacht, maar toch weer is uitgesteld. En over de rol van Westerse bedrijven, die grote belangen hebben bij het einde aan de sancties tegen dat land.

Het blauw tussen hemel en zee

vanaf 00:36:00

De in Amerika wonende Palestijnse Susan Abulhawa is activist en schrijver. Van haar hand is net verschenen de roman 'Het blauw tussen hemel en zee'. Dit boek speelt zich af in Gaza. Een overvol grimmig Gaza, waar mensen aan alles te kort hebben. Maar ook een Gaza vol verhalen over liefde, familie en vriendschap. Verslaggever Jacqueline Maris interviewt Susan Abulhawa over haar balans tussen politiek en literatuur.

Potholes in Hyderabad

vanaf 00:45:38

De meeste mensen doen het na hun pensioen wat rustiger aan en houden meer tijd over voor hun familie of hobby’s. Zo niet Gangadhara Tilak Katnam uit het Indiase Hyderabad. Hij besteedt zijn pensioengeld en een groot deel van zijn tijd aan het repareren van gaten in de wegen in zijn stad. Jon Roozenbeek van Bureau Buitenland sprak met hem over wat hem hier in hemelsnaam toe beweegt.

Wildlife Air Service

vanaf 00:49:07

Al jaren bestrijdt Wietse van der Werf met zijn organisatie 'The Black Fish' illegale vispraktijken. Ter land, ter zee en binnenkort ook vanuit de lucht staat hij op de bres tegen overbevissing van de oceanen. Vanaf deze zomer gaat de door hem opgerichte ‘Wildlife Air Service’ van start, een luchtdienst die met patrouillevliegtuigjes jaagt op illegale vissers.