Bureau Buitenland

De drugsscène van Indonesië; Tweede termijn Desi Bouterse?; Het Egypte van Al-Sisi

Bureau Buitenland

De drugsscène van Indonesië; Tweede termijn Desi Bouterse?; Het Egypte van Al-Sisi

De drugsscène van Indonesië; Tweede termijn Desi Bouterse?; Het Egypte van Al-Sisi

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:02

De drugsscène van Indonesië; Tweede termijn Desi Bouterse?; Het Egypte van Al-Sisi

Wapenstilstand met FARC in de maak

vanaf 00:05:43

De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC praten voor het eerst over een staakt-het-vuren. Deze week reisden 5 generaals en een admiraal naar Havana, om een wapenstilstand vorm te geven. In de Cubaanse hoofdstad wordt sinds eind 2012 gesproken over vrede. Hierover praten wij met collega en Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman.

De drugsscene van Indonesië

vanaf 00:13:24

Indonesië staat weer op het punt om buitenlanders te executeren. Twee Australiërs zijn al naar de speciale executie-gevangenis op het eiland Nusakambangan gebracht, ondanks een internationale storm van protest. President Joko Widodo is onverbiddelijk: wie drugs dealt hoeft niet op zijn pardon te rekenen. Maar terwijl alle aandacht naar deze ter dood veroordeelden gaat, sterven er in Indonesië zelf elke dag 50 mensen aan een overdosis. Het land kampt volgens officiële gegevens van de anti-narcotica brigade met maar liefst 4,5 miljoen drugsverslaafden. En er zijn nauwelijks voorzieningen om af te kicken. Zo ontdekt correspondent Wilma van der Maten die voor Bureau Buitenland in de grootschalige wereld van het Indonesische drugsgebruik duikt.

Een tweede termijn voor Bouterse?

vanaf 00:27:52

Over drie maanden zijn er presidentsverkiezingen in Suriname. De campagnes zijn in volle gang en de oppositiepartijen gaan de strijd aan met de populaire NDP van president Bouterse. De inzet is: mag Bouterse na vijf jaar nog een termijn aan de macht blijven? Wat heeft Bouterse de afgelopen vijf jaar voor elkaar gekregen en wat is er in Suriname eigenlijk terecht gekomen van zijn verkiezingsbeloften? Te gast Diederik Samwel, journalist en Suriname-kenner, net terug uit Paramaribo.

In India mag 'Bombay' niet meer

vanaf 00:38:17

De Indiase regering verbood deze week een documentaire over de verkrachting van vrouwen. Seksueel geweld tegen meisjes leidt er al enige tijd tot veel protest, waaronder dat van zanger Mihir Joshi, die zijn muzikale talenten inzet om aandacht te vragen voor dit probleem. Hij schreef een lied, maakte een filmpje, en kreeg inderdaad veel aandacht. Maar niet op de manier die hij voor ogen had. Collega Edwin Koopman belde Joshi op en vroeg wat er is gebeurd.

Buitenlandpanel: het Egypte van al-Sisi

vanaf 00:41:28

In ons Buitenlandpanel aandacht voor Egypte. Daar is het bestrijden van terrorisme één van de belangrijkste prioriteiten van president al-Sisi. Om de Islamitische Staat te bestrijden in buurland Libië roept de Egyptische president om een interventie onder de VN-vlag. Maar ook in eigen land regeert hij met harde hand: onder het motto van terrorismebestrijding puilen de gevangenissen intussen uit met politieke gevangenen. Wat is er nog over van de geest van de revolutie?  Bij ons in de uitzending Midden-Oostendeskundige Petra Stienen en Dirk Wanrooij, schrijver van het boek ‘Oproer, een kroniek van de Egyptische revolutie’ dat vandaag verschijnt.