Bureau Buitenland

De vuurvliegjes van Rome

Bureau Buitenland

De vuurvliegjes van Rome

Prostitutie in Rome; Klimaatverandering op de Toendra

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Stemming Grieks hulppaket

vanaf 00:01:33

Morgen wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een nieuwe miljardenlening aan Griekenland. Het is een onderdeel van het noodplan waar al eerder in Brussel een akkoord over werd bereikt. We praten hierover over met Europadeskundige Bart Van Horck en Miltiadis Gkouzouris, econoom consultant in Griekenland.

Grootscheepse hervormingen Irak

vanaf 00:14:13

De Iraakse premier Haidar al-Abadi wil zijn land uit de impasse halen om de strijd tegen IS aan te kunnen gaan. Een ambitieus hervormingspakket moet een einde maken aan de wijdverbreide corruptie in het land. Tientallen functionarissen, waaronder de voormalige minister-president al-Maliki, moeten zich voor de rechter verantwoorden. Aan Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks vragen we of al-Abadi zijn beloftes waar kan maken en in hoeverre alle veranderingen een breuk betekenen voor het landsbestuur.

Reportage De vuurvliegjes van Rome

vanaf 00:27:54

Rome kampt al jaren met overlast van straatprostitutie. In totaal zijn er zo’n 5000 ‘lucciole’, vuurvliegjes, omdat ze oplichten in de koplampen van passerende auto’s in de Italiaanse hoofdstad.De vorige burgemeester probeerde door prostitutie binnen de gemeentegrenzen te verbieden het probleem het hoofd te bieden. Maar het verbod bleek niet te handhaven en binnen zes maanden waren alle straatprostituees weer terug in de stad. Om de overlast terug te dringen wil nu één van de deelgemeentes van Rome naar Amsterdams voorbeeld een rosse buurt inrichten. Krijgt Rome zijn eigen Wallen? Een reportage van Angelo van Schaik.

Geruisloze uitzettingen in de Cariben

vanaf 00:38:49

De Dominicaanse Republiek is in alle stilte bezig met de uitzetting van Haïtiaanse gastarbeiders. Velen van hen wonen al generaties in de Dominicaanse Republiek en dreigen nu stateloos te worden. Sinds half juni zagen al 20.000 mensen zich gedwongen het land te verlaten. We spreken hierover met Pieter Thys, werkzaam voor de Belgische ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Deelen in Haïti.

De Russische Toendra ontdooit

vanaf 00:46:09

Welk effect hebben klimaatveranderingen op de Toendra in Noordoost Rusland? En hoe hard smelt de permafrost in dat gebied? En wat gebeurt er als die bevroren laag in water verandert? Het zijn de onderzoeksvragen waar Monique Heijmans van Universiteit Wageningen zich mee bezighoudt. Heijmans is gespecialiseerd in vegetatie en klimaatinteracties en net terug uit het gebied.