Bureau Buitenland

De ongeziene oorlog in Colombia

Bureau Buitenland

De ongeziene oorlog in Colombia

Cordaid op Lesbos; De strijd tussen Turkije en PKK; Gazprom in de Noordzee; De ongeziene oorlog in Colombia; De verantwoordelijkheid voor vluchtelingen; De crisis in Labour

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De strijd tussen Turkije en de PKK

vanaf 00:03:46

De strijd tussen het Turkse leger en de Koerdische beweging PKK is weer in volle gang. Vanmorgen zijn zeker tien Turkse politieagenten omgekomen bij een bomaanslag gepleegd door PKK-strijders in de Turkse provincie Igdir. Correspondent Marloes de Koning over het hoe en waarom.(Foto: Flickr/ Pavel Dobrovsky)

Cordaid op Lesbos

vanaf 00:11:22

Op het Griekse eiland Lesbos loopt de situatie compleet uit de hand. Volgens nieuwe cijfers van de Verenigde Naties bevinden zich daar nu zo’n 25.000 vluchtelingen op een bevolking van 85.000. Vanmiddag aangekomen op Lesbos is Simone Filippini, directeur van Cordaid.

Vluchtelingen en verantwoordelijkheid

vanaf 00:16:57

“We kunnen de Golfstaten verwijten dat ze te weinig mensen opvangen, maar dat neemt onze eigen verplichting niet weg om vluchtelingen op te vangen", zegt Nanda Oudejans, rechtsfilosoof aan de Universiteit Tilburg. Zij promoveerde op de internationale bescherming van vluchtelingen. Volgens haar is er veel onbegrip over de verantwoordelijkheid van staten ten opzichte van vluchtelingen.(Foto: Flickr/ photog_at)

Kunst en conflict in Colombia

vanaf 00:25:58

De regering en de guerrilla in Colombia praten al bijna drie jaar om een eind te maken aan het gewapend conflict. In een halve eeuw zijn honderdduizenden doden gevallen en zijn 5 miljoen mensen ontheemd. De Colombiaanse kunstenaar Juan Manuel Echavarria probeert al meer dan tien jaar via kunst de ogen van de wereld te openen voor het gewapende conflict.Collega Edwin Koopman zocht hem op en maakte en wandeling door zijn huis.Afbeelding: Juan Manuel Echavarria

Gazprom in de Noordzee

vanaf 00:38:02

Terwijl de vluchtelingencrisis Europese leiders bezig houdt, probeert Rusland in stilte zijn greep op de Europese energiemarkt te vergroten. Ondanks de Europese sancties wist het Russische staatsbedrijf Gazprom afgelopen week een grote deal ter waarde van 12 miljard euro te sluiten voor gasrechten in de Noordzee. Is het weer business as usual? Sijbren de Jong van het Haagse Centrum voor Strategische Studies licht de deal toe.(Foto: Flickr/ Thawt Hawthje)

Labour in crisis

vanaf 00:43:10

Na een forse verkiezingsnederlaag verkeert de Britse Labour-partij in een diepe identiteitscrisis. Komend weekend kiezen de leden hun nieuwe leider, maar de gedoodverfde winnaar is volgens de peilingen al bekend: Jeremy Corbyn, die een radicaal andere koers voor zijn partij beoogt. PvdA Tweede Kamerlid Michiel Servaes en journaliste Hieke Jippes over het fenomeen Corbyn en vooral de gevolgen voor Labour en de Britse politiek als hij wordt gekozen.(Foto: Gary Knight)