Bureau Buitenland

Gevangeniskunst uit Birma; Marcel Kurpershoek over Assad

Bureau Buitenland

Gevangeniskunst uit Birma; Marcel Kurpershoek over Assad

Liquidatie Britse jihadi's, de machtswissel in Donetsk, Fernande van Tets in Frankrijk, Gevangeniskunst uit Birma, de zorgen van het Kalifaat over de Syrische exodus en een interview met Marcel Kurpershoek

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Liquidatie Britse jihadi's

vanaf 00:03:33

De Britse luchtmacht heeft met een drone-aanval in Syrië twee Britse Syriëgangers gedood. De jihadisten zouden aanslagen hebben voorbereid op Brits grondgebied waarbij mogelijk veel slachtoffers zouden vallen. Daarom noemt premier Cameron de drone-aanval legaal en een daad van zelfverdediging. We spreken erover met Nico Schrijver, senator en hoogleraar volkenrecht en internationaal recht.(Foto: Flickr/ Freedom House)

Machtswissel in Donetsk

vanaf 00:10:10

Een opvallende machtswissel in Oost-Oekraïne. Daar is Andrej Poergin, een van de grondleggers van de Volksrepubliek Donetsk, afgezet en vervangen door de meer gematigde Denis Poesjilin. Is Rusland gezwicht voor de druk van de westerse sancties en koerst het daarom af op bevriezing van het conflict? Een gesprek met Hubert Smeets. (Foto: Flickr/ Global Panorama)

Fernande in Frankrijk

vanaf 00:19:00

Van Griekenland naar Duitsland blijft de stroom vluchtelingen, met name Syriërs, aanhouden. France-24 correspondent Fernande van Tets reist met ze mee vanuit Griekenland naar Calais. Vandaag een update vanuit Frankrijk.(Foto: Flickr/ Evan Bench)

Gevangeniskunst uit Birma

vanaf 00:25:19

De Birmese kunstenaar Htein Lin werd door de junta in Myanmar om onduidelijke redenen vastgezet. In de 6,5 jaar dat hij gevangen zat begon hij, hoewel het verboden was, met schilderen. Omdat zijn kunst onder de militaire dictatuur niet veilig was in Birma, smokkelde Htein Lin zijn werken naar Amsterdam. Tessa Hoogvliet ontdekte het bijzondere verhaal achter deze smokkel. Een reportage over gevangeniskunst uit Birma(Foto: Tessa Hoogvliet)

De zorgen van het Kalifaat over de Syrische exodus

vanaf 00:33:20

Nederland en de Europese Unie zijn in de ban van alle vluchtelingen en het reguleren van de vluchtelingenstromen. Maar hoe kijken de strijdende partijen in Syrië zelf, waar zoveel mensen wegvluchten voor de oorlog, eigenlijk tegen deze leegloop aan? In hoeverre plaatst de grote trek het Kalifaat bijvoorbeeld voor problemen. En hoe zit het in de gebieden die onder controle zijn van de rebellengroepen: hoe wordt daar gedacht over alle burgers die weg willen? Vanavond te gast IS-deskundige Abdou Bouzerda.(Foto: Flickr/ EC/ECHO)

Interview met Marcel Kurpershoek

vanaf 00:41:33

Hij vindt Bashar al-Assad het grootste kwaad in Syrië en niet de Islamitische terreurbeweging IS. “En zolang Assad aan de macht is, is het moeilijk om een oplossing voor te stellen. Zolang hij president is groeit het extremisme”, aldus Marcel Kurpershoek. Kurpershoek was tot 1 januari van dit jaar speciaal gezant voor Syrië. Hij is diplomaat, arabist en Midden-Oostenkenner.(Foto: Flickr/ Michael Goodine)