Bureau Buitenland

Syrië; Catalaanse onafhankelijkheid; De coup in Burkina Faso; Verkiezingen in Wit-Rusland

Bureau Buitenland

Syrië; Catalaanse onafhankelijkheid; De coup in Burkina Faso; Verkiezingen in Wit-Rusland

Catalaanse onafhankelijkheid; De coup in Burkina Faso; Verkiezingen in Wit-Rusland; Syrië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Herverdeling vluchtelingen Europa

vanaf 00:04:07

De verplichte herverdeling van vluchtelingen in Europa gaat door, ondanks het heftige verzet van een viertal Oost-Europese landen. Wat zijn daar de gevolgen van? Correspondent Tijn Sadee.(Foto: Flickr/Thijs ter Haar)

Oplossing voor Syrië?

vanaf 00:09:41

De oorlog in Syrië is nog in volle gang. Kan er nog wel iets gedaan worden om aan de verschikkingen in Syrië een einde te maken? En door wie dan, nu ook de Russen zich zo nadrukkelijke in het strijdtoneel begeven? Daarover hoor je Midden-Oosten journalist bij Trouw, Ghassan Dahhan.(Foto: Flickr/Freedom House)

De Catalaanse stem voor onafhankelijkheid

vanaf 00:20:21

In Spanje wordt met angst en beven uitgekeken naar de regionale verkiezingen in Catalonië. Voor de Catalanen staat er komende zondag niets minder op het spel dan afscheiding van Spanje. Volgens veel peilingen gaat de meerderheid van de Catalanen stemmen op partijen die onafhankelijkheid willen; een rampscenario voor de regering in Madrid.We spreken hierover met correspondent Lex Rietman in Barcelona. En ook een interview met een van de kandidaten die meedingt voor een zetel in het regionale parlement: de Catalaanse non Teresa Forcades, die het kloosterleven tijdelijk inruilt voor de politiek. In habijt roept zij op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en verzet tegen het kapitalisme.(Foto: Flickr/SBA73)

Loekasjenko op campagne

vanaf 00:31:59

Op 11 oktober a.s. houdt Wit-Rusland, ook wel ‘de laatste dictatuur in Europa’ genoemd, presidentsverkiezingen. De huidige president Loekasjenko, die al aan de macht is sinds 1994 en normaal met meer dan 80% van de stemmen wordt herkozen, voert voor het eerst echt campagne. Waarom? Journalist Franka Hummels is net terug uit Wit-Rusland en vertelt over deze voor velen onbekende en blinde vlek op de Europese landkaart.(Foto: Flickr/Dennis Jarvis)

De coup in Burkina Faso

vanaf 00:42:16

Het West-Afrikaanse Burkina Faso zette eind vorig jaar met een uitbundig straatprotest zijn lang zittende president af. Volgende maand zouden er nieuwe verkiezingen plaatsvinden, maar de voorbereidingen werden wreed verstoord toen de Presidentiële Garde een coup pleegde. Sindsdien is het chaos in de straten van Ouagadougou. Met behulp van onderhandelaars uit Senegal en Bénin hebben de partijen een conceptakkoord gesloten, maar of dat gaat houden is nog maar de vraag. Saskia Houttuin sprak protestleider en hiphopartiest Serge Bambara, beter bekend onder de naam Smockey. En we praten verder met Sabine Luning, van het African Study Centre in Leiden.(Foto: Flickr/Carsten ten Brink)