Bureau Buitenland

Verkiezingen in Polen; Kirchnerisme in Argentinië; Grillig Oekraïne

Bureau Buitenland

Verkiezingen in Polen; Kirchnerisme in Argentinië; Grillig Oekraïne

Rellen in Congo-Brazzaville; Oplaaiende strijd in Israël; Verkiezingen in Polen; Kirchnerisme in Argentinië; Grillig Oekraïne

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rellen in Congo-Brazzaville

vanaf 00:01:27

Bram Posthumus over rellen in Congo-Brazzaville. Kort ivm slechte verbinding.

Wat drijft Palestijnse jongeren om aanslagen te plegen

vanaf 00:03:22

Israël is in de greep van een reeks gewelddadige incidenten. Jonge Palestijnen steken Israëli’s neer of rijden met een auto op ze in. De daders lijken ieder middel aan te grijpen om Israëli’s te treffen. En omstanders op de plek van de aanslagen roepen om de dood van de daders, waarbij soms onschuldigen omkomen. Zondag kwam op tragische wijze een Eritrese vluchteling om het leven, die werd aangezien voor een Palestijnse dader. Eerst werd hij neergeschoten en vervolgens door de menigte gelynched. Wat bezielt Palestijnse jongeren om deze aanslagen te plegen en waarom gebeurt dat juist nu? Collega Rik Delhaas vroeg het aan de Palestijnse politicoloog Radi Suudi.(Foto: Flickr/Niels Beune)

Verkiezingen in Polen

vanaf 00:12:23

De populistische partij Recht en Rechtvaardigheid gaat vrijwel zeker de Poolse parlementsverkiezingen van zondag 25 oktober winnen. Volgens de laatste peilingen kan de partij van Jaroslaw Kaczyński zelfs een volledige meerderheid behalen. Hoe bijzonder is dat? En waarom is die partij juist nu zo populair? Het antwoord daarop hoor je van correspondent Michiel Driebergen.(Foto: Flickr/Thierry Ehrmann)

Verkiezingen in Argentinië

vanaf 00:23:14

Zondag gaan de Argentijnen naar de stembus en één ding is zeker: aan het presidentschap van Kirchner komt een einde, want ze zit al twee termijnen als president. Tijdens haar presidentschap ging Argentinië vorig jaar voor de tweede keer in dertien jaar failliet. Toch juicht nog bijna de helft van de bevolking Cristina toe. Wat is toch die kracht van het zogenaamde Kirchnerisme? Correspondent Katy Sherriff ging op pad in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires met Yamila Bavio, die na jaren in Nederland op de proef terugkeerde naar haar geboorteland...(Foto: Flickr/ Ministerio de Cultura de la Nación Argentina)

Fleur de Weerd over het grillige Oekraïne

vanaf 00:39:27

Oekraïne domineert al bijna twee jaar het wereldnieuws. Toch weten mensen maar weinig over het land zelf, vindt journalist en historicus Fleur de Weerd. Wat gaat er schuil achter de verhalen over de corrupte oligarchieen het bloedige conflict met Rusland? Sinds 2012 reist ze met wankele busjes en obscure nachttreinen kriskras door Oekraïne. Ze sprak met mijnwerkers in Novodonetsk, hoerenmadams in Odessa, smokkelaars in Oezjhorod en met nationalisten in Lviv. Vandaag verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact haar debuut: ‘Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne’. (Foto: boekcover)