Bureau Buitenland

Café Europa!: vrijhandel, concurrentie en TTiP

Bureau Buitenland

Café Europa!: vrijhandel, concurrentie en TTiP

Café Europa: Vrijhandel, concurrentie en TTiP

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Café Europa!: vrijhandel, concurrentie en TTIP

vanaf 00:00:04

Hoe blijft Europa concurrerend in een veranderende wereld? China en andere opkomende machten bedreigen de Westerse en Europese economische dominantie. Om onze industrie en bedrijfsleven vitaal te houden zoekt de EU de oplossing in vrijhandel, met als voorbeeld het vrijhandelsverdrag TTiP met de VS. Maar TTiP is omstreden. Ondermijnt het verdrag onze democratie straks niet teveel en in hoeverre holt het een Europese verworvenheid als de verzorgingsstaat niet uit? Een zoektocht naar de vraag hoe Europa in de toekomst een welvarend continent kan blijven.Met: Hiddo Houben (TTiP onderhandelaar namens de Europese Commissie), Agnes Jongerius (EP-lid PvdA) en Hans Biesheuvel (ONL) Presentatie: Chris KijneMuziek: Damsels(foto: Robert lagendijk)

De barricades op

vanaf 00:04:30

Afgelopen weekend werd er op meerdere plekken in Europa geprotesteerd tegen het vrijhandelsverdrag TTIP. Agnes Jongerius stond op de barricades in Amsterdam. Wat zijn haar bezwaren tegen TTIP? 'We doen alsof de regels waar generaties voor ons aan gewerkt hebben, in het vervolg alleen maar in een soort administratief proces op elkaar moeten worden afgestemd.’

Proberen elkaars taal te spreken

vanaf 00:38:36

Volgens Hans Biesheuvel worden bedrijven nu vaak tegengehouden door alle wetten en regels die er bestaan. Daarin biedt TTIP een kans, maar tegen welke prijs?

Alsof je een kathedraal bouwt

vanaf 00:43:13

Volgens Hiddo Houben leeft onder veel burgers een zorg over Europa. Het idee leeft dat de opkomst van de EU allemaal te snel ging. Maar volgens Houben gaat de globalisering in de toekomst nog sneller.