Bureau Buitenland

Jakarta, de zinkende stad; moord op de media in Mexico; de route van Rumi

Bureau Buitenland

Jakarta, de zinkende stad; moord op de media in Mexico; de route van Rumi

Regering van Portugal gevallen; Helmut Schmidt overleden; Moord op de media in Mexico; Jakarta, de zinkende stad; De route van Rumi;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Portugese regering gevallen

vanaf 00:01:14

De regering van Portugal is gevallen. “Een aangekondigde dood” wordt het wel genoemd. Want bij de verkiezingen op 4 oktober won de regerende centrumrechtse coalitie weliswaar de meeste zetels, maar verloor de absolute meerderheid. De president vroeg hen toch een minderheidsregering te vormen maar die is dus meteen weggestemd door een vrij verrassend tot stand gekomen links blok. Een gesprek met Portugal-correspondent Jose da Silva.

De nalatenschap van Helmut Schmidt

vanaf 00:08:03

Helmut Schmidt is overleden. Hij was van 1974 tot 1982 bondskanselier voor de sociaal-democratische SPD in Duitsland. Hij kreeg te maken met de eerste serieuze naoorlogse economische crisis, met links terrorisme en met massaal verzet tegen de kernwapens. Een gesprek over de nalatenschap van Schmidt met Hanco Jurgens, verbonden aan het Duitsland Instiituut in Amsterdam.

Reportage Jakarta: De zinkende stad

vanaf 00:18:46

Nederlandse ingenieurs bouwen voor de kust van Jakarta een heel nieuw eiland in de vorm van de mythische Garuda-vogel. Dat moet het stijgende water tegenhouden. Correspondent Wilma van der Maten ging op zoek naar nut en noodzaak van het gigantische project dat 40 miljard dollar gaat kosten. Een reportage uit Indonesië.

Journalist zijn in Mexico

vanaf 00:32:34

Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. De afgelopen 15 maanden zijn er 12 collega’s vermoord. De persvrijheid staat door dit geweld enorm onder druk. Hoe kon het zover komen en waarom doet de regering er zo weinig aan? Die vraag staat komende zaterdag centraal bij diverse debatten tijdens The Mexican Connection in de Balie in Amsterdam. Een van de deelnemers is Trouwcorrespondent in Mexico, Jan-Albert Hootsen. Bij Bureau Buitenland nemen we een voorschot.

De route van Rumi

vanaf 00:42:40

Van cursussen ‘mindfulness’ tot spreuken op WC-tegeltjes: overal ter wereld is het werk van de 13-eeuwse Perzische Soefi-dichter en filosoof Rumi onverminderd populair. Toch wordt zijn werk, dat vaak gaat over liefde, niet overal ter wereld op dezelfde manier gelezen. Lotte van Elp reist voor haar journalistieke project ‘De Route van Rumi’ in de voetsporen van deze beroemde Perzische dichter. Vanuit Mazar-i-Sharif, de geboortestreek van Rumi, bereist ze dezelfde route die hij honderden jaren eerder heeft afgelegd: van Afghanistan via Iran, Irak, Palestina, Syrië naar Turkije.