Bureau Buitenland

Passie voor de Yangtze; Burundi; Migranten in Marokko; Vluchtelingen op de Balkan

Bureau Buitenland

Passie voor de Yangtze; Burundi; Migranten in Marokko; Vluchtelingen op de Balkan

De Yangzte in China; Nieuw bloedbad in Burundi?; Migranten in Marokko;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Massale protesten in Kabul

vanaf 00:01:34

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vandaag meer dan tienduizend mensen de straat op gegaan. Zij protesteerden tegen de moord op zeven Hazaren, een etnische minderheid in het land. Ondertussen stijgt het aantal Afghaanse vluchtelingen dat zich in Griekenland meldt explosief. In oktober alleen al meldden bijna 64 duizend Afghanen zich daar aan. Een verdubbeling ten opzichte van een maand eerder. Wat is er aan de hand in Afghanistan? Journalist en Afghanistan-kenner Bette Dam licht de situatie toe.(Foto: Flickr/ William John Gauthier)

Angst voor herhaling bloedbad in Burundi

vanaf 00:08:37

Het is al een paar maanden zeer onrustig in Burundi naar aanleiding van een politieke crisis. Honderden mensen zijn door geweld om het leven gekomen en ruim 200.000 mensen zijn het land ontvlucht. Terwijl driftig wordt geprobeerd nieuwe vredesbesprekingen te beginnen, is in de afgelopen week het geweld verder opgelaaid. In de studio Burundi-deskundige Alies Rijper.(Foto: Flickr/Christine Vaufrey)

Gestrand in Marokko

vanaf 00:17:50

Terwijl Europese en Afrikaanse leiders nu op Malta bijeenkomen om de migrantenstroom vanuit Afrikaanse landen in te dammen, houden zich in Tanger en in de bossen bij Ceuta jonge migranten op die de oversteek willen maken. Deze jongeren, vaak nog minderjarig, komen uit landen als Mali, Ivoorkust of Senegal. Ze willen naar Europa, maar zijn gestrand in Marokko. Een reportage van correspondent Rik Goverde.(Foto: Flickr/Dieter Weinelt)

Eurobureau: de Balkan en de vluchtelingen

vanaf 00:25:35

Door de vluchtelingencrisis neemt de druk op de Balkanlanden toe: ook Slovenië is nu begonnen met de bouw van een eigen hek langs de grens. De regio is toch al fragiel en Angela Merkel maakt zich openlijk zorgen over toenemende onderlinge argwaan tussen de landen in de Balkan. Daarover politicoloog Antoaneta Dimitrova en NRC-journalist Renée Postma.(Foto: Flickr/Flavijus)

China: Ruben Terlou

vanaf 00:40:50

China is een wereldmacht, maar over hoe de gewone Chinees leeft en werkt weten we hier vrij weinig. Begin volgend jaar komt de VPRO met de reisserie: “Langs de oevers van de Yangtze”. In de serie kijken we door de lens van fotograaf Ruben Terlou. Hij reist met zijn camera langs de lange rivier, de Yangtze, en spreekt onderweg met Chinezen die aan de oever wonen. Hij vraagt ze bijvoorbeeld naar het effect van de economische groei op hun leven. In Bureau Buitenland is fotograaf en arts Ruben Terlou te gast, net terug van opnames in China. Een gesprek over zijn fascinatie voor China, zijn reizen door het land en het maken van reisdocumentaires.(Foto: Flickr/ Bernd Thaller)