Bureau Buitenland

Verdeelheid in Venezuela; IS in Libië; China en de barbaren

Bureau Buitenland

Verdeelheid in Venezuela; IS in Libië; China en de barbaren

Verdeeldheid in Venezuela; IS-bolwerk in Libië; China en de barbaren

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

NAVO-lidmaatschap voor Montenegro

vanaf 00:01:36

Montenegro, dat ooit deel uitmaakte van Joegoslavië, kan morgen een officiële uitnodiging verwachten voor toetreding tot de NAVO. “Een historisch besluit,” noemde NAVO Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg het vandaag. Aan de telefoon Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies.

Christoph Reuter over Islamitische Staat

vanaf 00:08:26

De luchtbombardementen op posities van de Islamitische Staat beginnen hun tol te eisen, dat is althans de claim van de Amerikanen. Sinds vorig jaar augustus zoudener naar hun schatting 23.000 IS-militanten zijn gedood. Collega Abdou Bouzerda sprak hierover met de internationaal veelgeprezen Midden-Oosten journalist Christoph Reuter van het Duitse blad Der Spiegel, een autoriteit op het gebied van IS. Abdou Bouzerda vroeg aan Reuter of de VS dit juist inschat. Gaat hun militaire geweld een einde brengen aan het zelfverklaarde Kalifaat?

Groeiend IS-bolwerk in Libië

vanaf 00:13:50

Terwijl de internationale coalitie tegen IS de luchtaanvallen op Syrië en Irak intensiveert, breidt het kalifaat haast ongemerkt uit naar Libië. In de kustplaats Sirte worden mensen publiekelijk onthoofd en draaien radiostations geen muziek meer, maar worden toespraken van khalief Abu Bakr al-Baghdadi uitgezonden. Een gesprek met arabist Leo Kwarten en journalist Anass Bendrif.

Reportage: verdeeldheid in Venezuela

vanaf 00:25:06

Voor het eerst in zestien jaar lijkt de socialistische regering in Venezuela zijn meerderheid in het parlement kwijt te raken. Maar president Nicolás Maduro heeft aangekondigd dat de revolutie zichzelf niet zal overgeven. De diepe crisis, de criminaliteit en een politieke moord zetten de verhoudingen op scherp. Collega Edwin Koopman reisde naar de hoofdstad Caracas en sprak met een activiste van de oppositie en een doorgewinterde revolutionair. Een dubbelportret vanuit een diep verdeeld land.

China en de barbaren

vanaf 00:41:19

Hij studeerde tien jaar Chinees in Leiden en woonde twintig jaar lang in Beijing. Sinoloog en zakenman Henk Schulte Nordholt reisde door alle provincies en autonome gebieden van China. Deze week verschijnt zijn boek: 'China en de Barbaren', over de invloed van de geschiedenis op China’s zoektocht naar een nieuwe identiteit.