Bureau Buitenland

Fotograaf Martin Roemers, De zoetwatermachine, Straight outta Imperial Courts, Afro-Amerikanen en Obama

Bureau Buitenland

Fotograaf Martin Roemers, De zoetwatermachine, Straight outta Imperial Courts, Afro-Amerikanen en Obama

Bloedbad in Nigeria; Fotograaf Martin Roemers, De zoetwatermachine, Straight outta Imperial Courts, Afro-Amerikanen en Obama

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bloedbad in Nigeria

vanaf 00:02:10

In Nigeria zijn mogelijk honderden doden gevallen door optreden van het Nigeriaanse leger. We spreken erover met Nigeria-kenner David Ehrhardt, verbonden aan de Universiteit Leiden.(foto: Surian Soosay)

Fotograaf Martin Roemers over megasteden

vanaf 00:07:53

Lagos, Guanghzou, São Paulo, Karachi. Wat deze steden met elkaar gemeen hebben? Ze staan in de VN-lijst van de 28 megasteden die de wereld telt. En het worden er steeds meer: de VN verwacht dat in 2050 driekwart van wereldpopulatie in steden woont. Fotograaf Martin Roemers ging ze in de afgelopen jaren bijna allemaal af. Het resultaat: een fotoboek, ‘Metropolis’, en een tentoonstelling, sinds dit weekend te zien in fotografiemuseum Huis Marseille.(Foto: Martin Roemers)

De zoetwatermachine

vanaf 00:18:02

Van het Indonesische eiland Bali, via de Britse Maagdeneilanden in het Caribisch gebied tot aan de Kaapverdische eilanden langs de Afrikaanse westkust: ondernemer Sid Vollebregt werkt er met zijn start-up Elemental Water Makers. Vollebregt en zijn compagnon Reinoud Feenstra brengen een nieuwe techniek naar deze plekken op de wereld, om daar zoutwater in zoetwater om te zetten. Dé oplossing voor zoetwatertekort in warme streken. Vanavond schuift hij aan in de studio.(foto: Raul Lieberwirth)

Straight outta Imperial Courts

vanaf 00:26:44

Verslaggever Laura Stek reisde mee met fotografe Dana Lixenberg naar Los Angeles. Dana Lixenberg fotografeerde over een periode van 22 jaar de bewoners van Imperial Courts, een sociaal woningbouwproject in Watts, South Central LA.Een reportage uit de VS.(foto: Laura Stek)

Zwart-Amerika en Obama

vanaf 00:43:56

Aansluitend op de reportage van Laura Stek praten we door met historicus en Amerika-kenner Zihni Özdil.Na bijna twee termijnen van de eerste zwarte Amerikaanse president maken wij met hem de balans op. In 2008 wist de jonge Barack Obama grote groepen Afro-Amerikaanse kiezers te mobiliseren voor zijn verkiezingscampagne. Maar wat heeft het presidentschap van Obama uiteindelijk betekend voor hun positie?(foto: J.E. Theriot)