Bureau Buitenland

Eenzame ouderen in China; Bilal – de film

Bureau Buitenland

Eenzame ouderen in China; Bilal – de film

Eenzame ouderen in China; Bilal – de film

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eerste Amerikaanse president naar Hiroshima

vanaf 00:01:12

70 jaar nadat twee Amerikaanse atoombommen de Japanse steden Nagasaki en Hiroshima platlegden, bezoekt een zittend Amerikaanse president voor de allereerste keer Hiroshima. President Obama, zal na de G7-top eind mei doorreizen naar Hiroshima. We praten erover met Japan-kenner Radboud Moulijn.

Eenzame ouderen in China

vanaf 00:07:45

In het seniorencentrum in Shanghai wordt fanatiek gepingpongd, volop geflirt, maar ook mahjong gespeeld. Je zou niet zeggen dat deze “ouderen” met pensioen zijn. Maar dat ze vroeg met pensioen zijn merk je aan hun eenzaamheid. Zij missen de gemeenschapszin van vroeger en proberen dat hier terug te vinden. Hun kinderen zijn te druk met werken en vanaf je 55e alleen thuis zitten wil niemand. Seniorencentra zijn in China bezig aan hun opmars om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Eefje Rammeloo maakte een reportage over een dag in een seniorencentrum in Shanghai.

Bilal – de film

vanaf 00:15:19

Morgen begint de 69e editie van het befaamde filmfestival in Cannes. Een opvallende film dit jaar is Bilal: een animatiefilm over een vrijgemaakte slaaf die de eerste gebedsoproeper werd in de islamitische geschiedenis. Belangrijk thema dat deze film aankaart is het racisme in de Arabische wereld. Maar filmmaker Ayman Jalal uit Dubai richt zich met deze film toch vooral op de Amerikaanse en Europese markt. Te gast hierover in Bureau Buitenland de Nederlands-Egyptische acteur Sabri Saad El Hamus.