Vrije Geluiden op 6

Zondagavond, festivalavond!

Vrije Geluiden op 6

Zondagavond, festivalavond!

Zondagavond, festivalavond! Een mooie keuze van opnamen van North Sea Jazz, het Afrikafestival Hertme in Twente (4 en 5 juli), en opnamen van het International Jazz Festival Middelburg, waar de Franse saxofonist Guillaume Perret and the Electric Epic de daken van de huizen speelden. Presentatie: Jaap Boots.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kasai Allstars

vanaf 00:13:02

De 12-koppige Kasai Allstars is een collectief van vijf verschillende groepen uit de Kasaiprovincie, waarin zeer verschillende muzikale tradities zoals die van de Luba en de Lulua samengebracht zijn. Live-opnamen van het Afrikafestival in Hertme.

Guillaume Perret & The Electric Epic

vanaf 00:42:48

Guillaume Perret speelt met pedalen en geëlektrificeerde effecten om zijn sax heel anders te laten klinken. Zijn hybride, verontrustende en evocatieve muziek brengt de zintuigen in vervoering. Guillaume Perret (tenor-saxofoon, electronica), Jim Grandcamp (gitaar), Phil Bussonnet (bas-gitaar) en Yoann Serra (drums).

Mahmoud Ahmed

vanaf 01:12:13

Mahmoud begon zijn zangcarrière bij de Imperial Bodyguard Band, het orkest van Haile Selassie’s lijfwacht. Inmiddels is hij een van de grootste zangers van Ethiopië en treedt over de hele wereld op. Tien jaar geleden, in 2005, gaf hij een gedenkwaardig optreden in Hertme met zijn Ethiopische band. Nu laat hij zich begeleiden door Badume’s Band, een groep jonge muzikanten uit Bretagne die het geluid van “Swinging Addis” zo perfect weten te spelen dat Mahmoud geen andere begeleidingsgroep wil.

Roy Hargrove Quintet

vanaf 01:37:58

Keer op keer weet de eigenzinnige Roy Hargrove het publiek te boeien met zijn veelzijdigheid. Traditioneel of commercieel, de critici en zijn fans lopen constant met hem weg. Van de Cubaanse latin jazz op het Grammy-winnende album Crisol tot de big band jazz van Emergence, of zijn pionierswerk met hiphop-jazzfunk formatie The RH Factor, Hargrove doet het allemaal met de grootste overtuiging. Dit is een deel van het live-optreden met zijn kwintet op het North Sea Jazz.

Sekouba Bambino

vanaf 02:09:05

Sékouba Bambino werd geboren in 1964 in het Guinée van president Sekou Touré. Het beroemste staatsorkest Bembeya Jazz verloor in 1973 zijn sterzanger en boegbeeld Demba Camara t.g.v. een auto-ongeluk. Na jaren in shock door dit verlies werd een tiener met een opmerkelijke stem aangetrokken als nieuwe zanger van deze legendarische band. Dit was Sékouba, die de bijnaam ‘Bambino’ kreeg. In de vroege jaren '90 zette hij zijn carrière voort onder zijn eigen naam en verzamelde een grote massa fans in heel West-Afrika. Hij kreeg internationale aandacht als lid van de Afro-salsa-super-groep ‘Africando’. In 2012 vierde hij de 20ste verjaardag van zijn solocarrière door twee heel verschillende albums in één keer uit te brengen, een moderne afro-pop productie èn een akoestisch album met balafon en ngoni.

ICP Orchestra ft. Marc Ribot

vanaf 02:29:41

The Instant Composers Pool (ICP) kwam in 1967 tot leven door de inzet van pianist Misha Mengelberg, drummer (nu Artist In Residence) Han Bennink en saxofonist Willem Breuker. De term ‘instant composing’, in 1958 voor het eerst gebezigd door gitarist Jim Hall, werd door Mengelberg dankbaar gebruikt voor de ICP-opvatting van vrije improvisatie. Op het North Sea Jazz speelt het orkest samen met de Amerikaanse gitarist Marc Ribot.

Rudresh Mahanthappa

vanaf 03:03:45

Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa eert op zijn nieuwe album Bird Calls zijn grote held Charlie Parker. De jonge jazzmuzikant componeerde nieuwe stukken waarbij hij zich volledig liet inspireren door het werk van Parker. Voor elke compositie gebruikte hij een melodie of een solo van de legende.