Boeken&cetera

Lucas Reijnders • Sylvia Witteman

Boeken&cetera

Lucas Reijnders • Sylvia Witteman

Over eten, koken en eetgewoonten. Wim Brands spreekt met Lucas Reijnders en Sylvia Witteman over 'Eetpatronen' en 'De Maillardreactie'.

Lucas Reijnders beschrijft in Eetpatronen hoe onze voeding en onze eetgewoonten in de loop der eeuwen veranderden. Dankzij betere hygiëne en vitaminerijker voedsel krijgen ziektes minder vat op ons, maar door gebruik van o.a. teveel suiker, vet en zout riskeren we overgewicht en hoge bloeddruk. Het invoeren van een eetpolitie - zoals de Romeinen die kenden - voert hem te ver, maar de overheid kan wel actiever optreden tegen ongezonde voeding, vindt Reijnders. In De Maillardreactie van Sylvia Witteman wordt het gebruik van vet, drank en andere volgens de gezondheidsmaffia schadelijke ingrediënten niet geschuwd.

Lucas Reijnders is hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Open Universiteit en is werkzaam voor de Stichting Natuur en Milieu. Eerder verschenen van hem De Natuur (2003) en Reislust (2000).

Sylvia Witteman schrijft columns en recepten voor de Volkskrant. Van haar hand verscheen eerder Het Bearnaisesyndroom, waarin ze net als in haar nieuwe boek haar recepten doorspekt met aanstekelijke verhalen.