Buitenhof 18 november 2007

Sybrand van Hulst, Henk Kamp, Alexander Pechtold, Steven Van Eijck

Buitenhof 18 november 2007

Sybrand van Hulst, Henk Kamp, Alexander Pechtold, Steven Van Eijck

Buitenhof 18 november 2007:

*10 jaar aan het hoofd van de geheime dienst
In Buitenhof het afscheidsinterview met Sybrand van Hulst, die in december na tien jaar vertrekt als hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Van Hulst vormde de toenmalige BVD om tot de huidige AIVD en gaf leiding in een tijd dat het veiligheidslandschap ingrijpend veranderde. De dienst groeide aanzienlijk, maar kreeg ook kritiek te verduren naar aanleiding van de moorden op Fortuyn en Van Gogh. De hoogste geheim agent van ons land over 10 jaar inlichtingenwerk en de toekomst van zijn dienst.

*De integratiewedloop
In Buitenhof kruisen de liberalen Henk Kamp (VVD) en Alexander Pechtold (D66) de degens over het immigratie- en integratievraagstuk. Henk Kamp baarde afgelopen week opzien met een actieplan voor een streng migratiebeleid. Zo wil Kamp illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar stellen. Ook wil hij een verplichte DNA test bij huwelijksimmigranten. Een debat over taal, toon en inhoud van het integratiedebat.

*De zorgkinderen van jeugdbeleid
De Gezinsvoogd Mieke A., is vrijdag door de rechter vrijgesproken van schuld aan de dood van de peuter Savanna. De fatale verwaarlozing en mishandeling door de veroordeelde moeder en stiefvader, stuurden in 2004 een schokgolf door de samenleving. Het overlijden van het 3-jarige meisje groeide uit tot het symbool van een falende zorg voor kinderen in nood. Maar draagt deze uitspraak bij tot een verbetering? Nee, zo vrezen deskundigen. Ondanks een speciale minister van Jeugd en Gezin verandert er niets aan het structurele probleem en de onrust in de bijzondere jeugdzorg, zo signaleren deskundigen. Het kabinet laat juist cruciale oplossingen liggen, vindt voormalig regeringscommissaris voor jeugd- en jongerenbeleid Steven Van Eijck. Hij wil niet wachten op een nieuwe Savanna-zaak.

Columniste: Désanne van Brederode

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Steven van Eijck over jeugdbeleid

vanaf