Buitenhof 18 november 2007

Sybrand van Hulst, Henk Kamp, Alexander Pechtold, Steven Van Eijck

Buitenhof 18 november 2007

Sybrand van Hulst, Henk Kamp, Alexander Pechtold, Steven Van Eijck

Buitenhof 18 november 2007:

*10 jaar aan het hoofd van de geheime dienst
In Buitenhof het afscheidsinterview met Sybrand van Hulst, die in december na tien jaar vertrekt als hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Van Hulst vormde de toenmalige BVD om tot de huidige AIVD en gaf leiding in een tijd dat het veiligheidslandschap ingrijpend veranderde. De dienst groeide aanzienlijk, maar kreeg ook kritiek te verduren naar aanleiding van de moorden op Fortuyn en Van Gogh. De hoogste geheim agent van ons land over 10 jaar inlichtingenwerk en de toekomst van zijn dienst.

*De integratiewedloop
In Buitenhof kruisen de liberalen Henk Kamp (VVD) en Alexander Pechtold (D66) de degens over het immigratie- en integratievraagstuk. Henk Kamp baarde afgelopen week opzien met een actieplan voor een streng migratiebeleid. Zo wil Kamp illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar stellen. Ook wil hij een verplichte DNA test bij huwelijksimmigranten. Een debat over taal, toon en inhoud van het integratiedebat.

*De zorgkinderen van jeugdbeleid
De Gezinsvoogd Mieke A., is vrijdag door de rechter vrijgesproken van schuld aan de dood van de peuter Savanna. De fatale verwaarlozing en mishandeling door de veroordeelde moeder en stiefvader, stuurden in 2004 een schokgolf door de samenleving. Het overlijden van het 3-jarige meisje groeide uit tot het symbool van een falende zorg voor kinderen in nood. Maar draagt deze uitspraak bij tot een verbetering? Nee, zo vrezen deskundigen. Ondanks een speciale minister van Jeugd en Gezin verandert er niets aan het structurele probleem en de onrust in de bijzondere jeugdzorg, zo signaleren deskundigen. Het kabinet laat juist cruciale oplossingen liggen, vindt voormalig regeringscommissaris voor jeugd- en jongerenbeleid Steven Van Eijck. Hij wil niet wachten op een nieuwe Savanna-zaak.

Columniste: Désanne van Brederode

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Steven van Eijck over jeugdbeleid

vanaf PT-58M-35S

Pechtold en Kamp over immigratie en integratie

vanaf PT-44M-54S

Sybrand van Hulst over tien jaar AIVD

vanaf PT-22M-31S

De verantwoordelijkheid van BN-ers

vanaf 00:11:24

De andere gasten waren Heleen van Royen, die een eenmalige glossy voor stoutmoedige vrouwen presenteerde, en Jort Kelder, die reclame maakte voor zijn nieuwe televisieprogramma over de hoofdstedelijke P.C. Hooftstraat. Ik weet dat het bij P&W de bedoeling is dat de gasten ook op elkaar reageren, maar toch schrok ik van de manier waarop Van Royen en Kelder de minister aanvielen. Ze werd laf genoemd, ze gebruikte wollige taal, ja, Vogelaar moest zich maar eens ernstig afvragen waarom Rita Verdonk in Heleens powervrouwen-top-honderd op nummer 2 stond, terwijl zijzelf het moest doen met plekkie 29. Sprak Van Royen nog tegen de minister, Kelder sprak liever over haar ‘Die vrouw snapt dit niet, die vrouw kan dat niet’ – nota bene waar ze bij zat. Eigenlijk was Vogelaar oliedom. Want je kunt natuurlijk als links splinterpartijtje wel weer tegen polarisatie zijn, en over de VVD, de Partij voor de Vrijheid en de beweging Trots op Nederland denken ‘Ach, dat zijn pas zielige splinterpartijtjes’ - maar besefte Vogelaar wel dat de sympathisanten samen 1 miljoen burgers waren? Dat ze dus 1 miljoen Nederlanders in de kou liet staan? Dat had toch met volksvertegenwoordiging niks meer te maken? Inderdaad, ik kreeg de indruk dat er maar twee volksvertegenwoordigers aan tafel zaten: Van Royen en Kelder, die ongegeneerd durfden te zeggen wat de kijker dacht. Vreemd. Als Ella Vogelaar deze regeringsperiode geen van haar plannen weet te verwezenlijken, wordt ze door de kiezers naar huis gestuurd. Als de problemen zelfs verergeren, is het logisch dat de kiezer om een minister met een harder beleid zal vragen. Maar Bekende Nederlanders zijn niet zomaar af te zetten of na zekere termijn te vervangen door anderen, in wie kijkers meer terugzien van hun idealen. Bekende Nederlanders hoeven hun uitspraken niet vooraf door te spreken met een achterban, noch achteraf verantwoording af te leggen. Lekker makkelijk. Je gooit olie op het vuur en als de vlam in de pan schiet, merk je argeloos op dat jij het vuur niet hebt aangestoken: dat hebben de politici gedaan. Het wordt tijd dat Bekende Nederlanders beseffen dat ze niet alleen verwoorden wat er volgens hen leeft onder de burgers, maar deze burgers ook beïnvloeden. Mocht Vogelaar bij haar eerstvolgende optreden worden uitgejoeld of bejegend als onverantwoordelijk, gevaarlijk dom vrouwtje – dan is dat niet per se omdat ze domme dingen zou zeggen. Succesvolle BN-ers hebben eerst voorgedaan hoe het moet. ‘Kijk, ik ben lekker stout, Jij ook?’ Arme Annie M.G. Schmidt. Zo letterlijk heeft ze haar emancipatoire versje nooit bedoeld. Zelfs de schoffies onder de schooljongetjes begrijpen dat. Die wel. Nog wel.