Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Hersennetwerken in beeld

Onderzoekers proberen de werking van de hersenen te ontrafelen, door met moderne technieken zoals MRI te kijken naar de activiteit van verschillende hersengebieden. Maar hoe die gebieden met elkaar communiceren, dat laat MRI niet zien. En dat terwijl in die verbindingen juist de oorzaak kan liggen van stoornissen zoals schizofrenie. De Utrechtse informaticus René Mandl biedt uitkomst. Hij testte een scanmethode die de hersennetwerken blootlegt. In Noorderlicht Radio vertelt hij er alles over. De 26e promoveert Mandl aan de Universiteit Utrecht. 

Beagle 

Het Beagle-project van de VPRO begint vorm te krijgen. Een filmploeg zal dit jaar met een zeilschip de reis van Charles Darwin nareizen. In Noorderlicht Radio, twee dagen voor het officiële begin van het Darwinjaar, vertelt Beagle-eindredacteur Lex Runderkamp over de plannen voor het programma.

Wetenschapsnieuws

Koninklijk geknor, geld en geluk

Intensieve landbouw

Intensieve landbouw wordt gekenmerkt door de toevoeging van stoffen als mest, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Veel van die stoffen komen in het milieu terecht, dus hoe minder je ervan gebruikt hoe beter, zou je zeggen. Maar zo simpel ligt het niet volgens de Wageningse onderzoeker Frits van Evert. Om met minder kunstmest of pesticiden dezelfde opbrengst te krijgen, moet een boer meer land bewerken. Uiteindelijk komen er dan meer schadelijke stoffen in het milieu terecht. In Noorderlicht Radio vertelt Van Evert over zijn onderzoek.

  Presentatie: Remy van den Brand

advertentie