Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Droogte in de Amazone

Het Amazoneregenwoud wordt niet alleen bedreigd door houtkap. Het bos blijkt erg gevoelig voor droogte en volgens klimaatmodellen is dat precies waar dit gebied de komende jaren mee te maken krijgt. Bij droogte leggen veel bomen het loodje en in plaats van een belangrijke ‘opnemer’ van het broeikasgas CO2 wordt het woud dan een netto ‘uitstoter’, voorspelt een internationaal team van onderzoekers deze week in het tijdschrift Science. De Utrechtse ecoloog Hans ter Steege is een van die onderzoekers en bij Noorderlicht vertelt hij over het lot van de Amazone.

-----

Nieuws uit de Wetenschap

De smaak van kaas Veerkrachtige visjes Bloedproef voorspelt dementierisico Lichtgevende tomaat   ----- De ruimte van de Neanderthaler

Over de uitgestorven mensensoort Neanderthaler is vrij weinig bekend, doordat hij alleen wat schamele materiële resten heeft nagelaten: botten, stenen werktuigen en vuurplaatsen. Naar hoe de leefomgeving van de Neanderthaler er precies uitzag, blijft het gissen. Marco Langbroek is prehistoricus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en doet toch een poging om iets te weten te komen over de denkwereld en het ruimtegebruik van de Neanderthaler. In Noorderlicht Radio vertelt hij over zijn onderzoek.

(presentatie: Remy van den Brand)

advertentie