Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Onderwaterherrie 

Windmolenparken op zee moeten een belangrijke rol gaan spelen in de vermindering van de CO2-uitstoot. Ze leveren schone energie, ze staan niemand in de weg en ze maken geen herrie. Op de laatste stelling is veel af te dingen, vindt marien bioloog Ron Kastelein. Vissen en zeezoogdieren hebben veel last van zowel de bouw van windmolens, die met veel lawaai onderheid worden, als van het draaien ervan.

Kastelein werkte jarenlang bij het Dolfinarium in Harderwijk en is momenteel directeur-eigenaar van het onderzoeksbureau Seamarco. Dat is gespecialiseerd in akoestisch onderzoek naar zee(zoog)dieren en werkt veel samen met universiteiten en onderzoeksinstituten, waaronder TNO.

-----   Wetenschapsnieuws   Het vet van de dunnen Illustere insecten   -----   Diabetesvaccin   Het was de afgelopen dagen groot en hoopgevend nieuws: wellicht komt er in de nabije toekomst een vaccin tegen diabetes type 1, de ongeneeslijke, chronische suikerziekte. De Leidse immunoloog Bart Roep deed jaren onderzoek om een methode te ontwikkelen om diabetes te genezen. Over het verloop van dat onderzoek, de problemen en de weerstand, en over het vervolg praat hij in Noorderlicht.       (presentatie: Remy van den Brand)  

advertentie