Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Wc-graffiti

U kent ze wel, die genuanceerde teksten op de (binnenkant) van toiletdeuren. Altijd vermakelijk om te lezen, tijdens een kleine of grote boodschap. In de universiteitsbibliotheek in Utrecht dreigen ze (tijdelijk) te verdwijnen, vanwege een renovatie. Zonde, dacht student geschiedenis Hans Schouwenburg. Want ook wc-teksten zijn bronnen en bevatten waardevolle informatie, over wat de student van nu zoal bezighoudt. Hij probeert ze aldus te bewaren voor het nageslacht en hoopt er zelfs zijn afstudeeronderwerp van te maken. In Noorderlicht vertelt hij presentator Annemieke Smit meer over de wondere wereld van de wc-graffiti. 

De mens, de worm en de slak

Poep en slakken verzamelen in de sloppenwijken van Salvador da Bahia. (Brazilië). Het klinkt niet erg aantrekkelijk. Toch is dat precies wat de Vlaamse parasitologen Tine Huyse en Bruno Gryseels deden voor het Beagle-project. Want de slakken en de parasieten - van de soort Schistosoma mansoni - in de mensenpoep vertellen een spectaculair verhaal. Een verhaal dat bovendien al honderden jaren oud is, en getuigt van een zwart hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid: de slavernij.

Verslaggeefster Laura Stek bezocht de Vlamingen in het lab op de klipper Stad Amsterdam, de tv-boot die de reis van Darwin met de Beagle navaart.

advertentie