Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Waarom waar en wanneer de aarde beeft

Haiti werd gisteren tegen de avond opgeschrikt door een zware aardbeving, met honderden, mogelijk duizenden doden als gevolg. Hoewel er al relatief veel bekend is over de trekkende en duwende aardplaten bij Haiti, die dergelijke bevingen kunnen veroorzaken, is het voorspellen van het moment waarop zo'n beving precies plaatsvindt, vooralsnog onmogelijk. De Utrechtse geofysicus Rob Govers spreekt van 'de heilige graal' in zijn vakgebied. In Noorderlicht vertelt hij meer over het waarom en waar van aardbevingen - en waarom het antwoord op de wanneer-vraag zo bijzonder lastig te geven is.

Natuur & economie

Natuurbescherming schaadt de economie, dat vindt althans Jan-Peter Balkenende. Getuige een geheime briefwisseling tussen de premier en EU-voorzitter Barosso, waarover De Volkskrant eerder deze maand berichtte.

Han Wiskerke, hoogerlaar rurale sociologie aan de universiteit in Wageningen, is het daar absoluut niet mee eens. Wiskerke pleit voor 'productief groen' en stadslandbouw: het verbouwen van streekproducten in en rond de uitdijende steden om die beter te kunnen bevoorraden. In Noorderlicht doet hij zijn visie uit de doeken.

(presentatie: Remy van den Brand)

advertentie