Goudzoekers

Prijsverschillen

Goudzoekers

Prijsverschillen

Het geld ligt op straat. Maar waar dan? Goudzoekers is vernieuwd. Martijn Kieft en Pieter van der Wielen onderzoeken op participerende wijze waar het geld nou echt verdiend wordt. ‘Het geld ligt op straat’ is een gevleugelde uitspraak, maar waar dan precies? Om dat uit te zoeken volgen zij de geldstromen en komen terecht bij handelaren, ondernemers en bankiers die alles en iedereen net iets te slim af te zijn.


Waarom is een Klippan bank van Ikea in Belgie 20 euro goedkoper dan in Nederland? Waarom is een Volkswagen Passat in Estland ruim 5000 euro voordeliger dan in Nederland? Nee, het verschil zit hem echt niet alleen in lokale belastingen of verschillen in transportkosten, ontdekt het programma Goudzoekers. Het verschil wordt veroorzaakt door prijsdiscriminatie. Fabrikanten weten tot in detail wat wij bereid zijn om te betalen voor ieder product. Zo zijn spiegels van Ikea een stuk duurder in Belgie dan in Nederland en Klippan banken dus goedkoper. Maar hoe kan dit? We hebben binnen Europa toch een interne markt?

De prijsverschillen zijn reden voor Martijn Kieft en Pieter van der Wielen om handel te gaan drijven in banken, tapijten, schoenen en auto’s. Lukt het ze om geld te verdienen aan de soms forse prijsverschillen binnen de EU?Fabrikanten doen er alles aan om dit soort handel aan te pakken. Met rechtszaken, het onder druk zetten van leveranciers en slimme regeltjes houden de fabrikanten zo controle over de diezelfde interne markt. Is het Brussels ideaal hiermee mislukt?

advertentie