steun vpro

VPRO Thema

Vis noch vlees

VPRO Thema

Vis noch vlees

Voor wie graag regelmatig zijn vork in een biefstukje of visje prikt, lijkt het menu zonder de zegeningen van het dieroffer zo schraal. Levensbedreigende virusziekten, milieuschade en dierenleed - we wéten ervan, maar we consumeren desondanks vrolijk door. De vraag is wat er gebeurt als we op deze voet door blijven gaan met de kiloknaller en het broodje zalm. Wanneer is het einde van de bal gehakt, het ossenhaasje, de plofkipsaté en het mootje kabeljauw in zicht? En wat zijn de alternatieven? Zelfs voor mensen die beseffen dat de productie van vis en vlees schadelijk is voor het milieu en de consumptie schadelijk voor de gezondheid, is het vaak heel moeilijk om ermee te stoppen. Waarom zijn we zo verslingerd aan vis en vlees? Op zoek naar wat er voor nodig is om het roer om te gooien, bieden we een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie én in het hoofd.

De programmamakers gaan de uitdaging aan om de eigen VPRO-kantine vlees- en visvrij te maken, ze confronteren fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de industrie, geven een reclamebureau de opdracht een campagne te bedenken die ons af helpt van het eten van vlees en kijken met de blik van een natuurfilmer naar de dieren die dagelijks op ons bord belanden. Een vrolijke tirade die tot denken en tot actie stemt. Met onder anderen schrijfster Charlotte Mutsaers, hoogleraar psychologie en activiste Roos Vonk, varkenshouder en LTO-voorzitter Annechien ten Have, hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco en Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank.