Buitenhof

Mark Harbers, Jean Tillie, Maurice de Hond, Ronald van Raak

Buitenhof

Mark Harbers, Jean Tillie, Maurice de Hond, Ronald van Raak

Buitenhof 3 juni 2012:

*De VVD, Europa en onze portemonnee
Banken op het punt van omvallen in Spanje, Italië opnieuw in de problemen: de crisis in de eurozone verdiept zich van dag tot dag. Voor de redding van de euro staat Nederland voor tientallen miljarden garant. Tegelijkertijd raken de bezuinigingen uit het Vijfpartijenakkoord iedere Nederlander straks stevig in de portemonnee. Waarom dan nog solidair zijn met Spanjaarden of Italianen? Die vraag stellen steeds meer mensen zich, net nu er verkiezingen aankomen. Voor pro-Europese partijen een lastig verhaal. Na Wouter Koolmees en Ronald Plasterk zondag hierover Mark Harbers, Tweede Kamerlid van de VVD.

*Zin en onzin van peilingen
Nederland is in de ban van peilingen. In de aanloop naar de verkiezingen worden we ermee overspoeld. Hoogleraar electorale politiek Jean Tillie en opiniepeiler Maurice de Hond gaan in debat over de kwaliteit en de invloed van de peilingen op de politiek en de Nederlander.

*Op zoek naar de ware vrijheid
Ronald van Raak wordt gezien als de partijideoloog van de SP en rechterhand van Emiel Roemer. Deze week publiceerde hij een boek 'Op zoek naar Vrijheid'. Volgens van Raak is vrijheid niet het begin maar het eindpunt van politiek. Hij verwerpt het liberale idee dat vrijheid betekent dat mensen zich zo min mogelijk met elkaar moeten bemoeien. Hoeveel ruimte wil deze socialist laten aan het liberale karakter van de democratie?

Column Marike Stellinga