steun vpro

Sarah's barbaren

Aparna Rao en Søren Pors (Bangalore)

Sarah's barbaren

Aparna Rao en Søren Pors (Bangalore)

Sarah Meuleman te gast bij het kunstenaarsduo Pors & Rao in Bangalore, dat ook wel het Silicon Valley van India wordt genoemd. In de oorverdovende chaos van de stad werken zij aan hun interactieve installaties, die er ogenschijnlijk eenvoudig uitzien, maar een ingenieuze mechanische en elektronische techniek herbergen.

De Indiase Aparna Rao en de Deense Søren Pors, werkzaam als kunstenaarsduo Pors & Rao, wonen en werken in het Indiase Bangalore waar Aparna is geboren en getogen. Het duo maakt kunst dat raakvlakken lijkt te hebben met design, maar geen enkele praktische functie heeft. Het zijn interactieve installaties die bezoekers uitdagen en op het verkeerde been zetten. Installaties die reageren op beweging of op een andere interventie van de bezoeker. Kunstwerken waar ook altijd een bepaalde vorm van humor in is verwerkt. De installaties krijgen daardoor iets menselijks.

Pors & Rao werken lang aan de realisering van een kunstwerk. De ingewikkelde techniek en specifieke computersoftware die in elke installatie wordt verwerkt, vergt een langdurig voorbereidingsproces. Met als resultaat: typemachines die mailen, camera's die je onzichtbaar maken en teddyberen die een hemellichaam nabootsen. Techniek en aaibaarheid gaan hand in hand samen.

Sarah neemt onder andere een kijkje in de studio van Pors & Rao, gaat naar een softwareontwikkelingbedrijf en bezoekt een van de weinige galeries met moderne kunst in Bangalore.