VPRO Vrije Geluiden

Jon Gomm, Kareyce Fotso, Prisma Strijktrio

VPRO Vrije Geluiden

Jon Gomm, Kareyce Fotso, Prisma Strijktrio

Jon Gomm is een Britse singer songwriter met als begeleidingsinstrument een gitaar. Met tien vingers en zijn handpalmen haalt hij geluiden uit een 'simpele' akoestische gitaar, die een band geheel overbodig maken. Zijn indrukwekkende speelstijl is inmiddels door miljoenen bekeken en maakte hem tot een YouTube fenomeen.

Een artiestenbestaan is niet eenvoudig in Kameroen. Een studie biochemie aan de universiteit zou haar leven vergemakkelijken, aldus de vader van Kareyce Fotso. Haar creativiteit en muzikaliteit kon ze echter niet inhouden en na drie jaar verkoos ze het muzikantenbestaan. Op haar nieuwste album 'Mokte' zingt Kareyce over haar geboortestreek Bamiléké en de Beti cultuur waarin ze opgroeide.

Het Prisma Strijktrio bestaat al sinds 2002, maar hun eerste CD 'Voyage' is onlangs verschenen. Janneke van Prooijen (viool), Elisabeth Smalt (altviool) en Michiel Weidner (cello) nemen de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek, oude en nieuwe muziek als vanzelfsprekend naast elkaar. Presentatie: Melchior Huurdeman

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jon Gomm

vanaf 00:00:14

Singer songwriter Jon Gomm is een youtube fenomeen door zijn indrukwekkende gitaarspel. Hij speelt Ain't Nobody van Chaka Khan op zijn gitaar genaamd Wilma

Kareyce Fotso & Zou Diarra

vanaf 00:02:43

Een artiestenbestaan is niet eenvoudig in Kameroen. Een studie biochemie aan de universiteit zou haar leven vergemakkelijken, aldus de vader van Kareyce Fotso. Haar creativiteit en muzikaliteit kon ze echter niet inhouden en na drie jaar verkoos ze het muzikantenbestaan. Op haar nieuwste album 'Mokte' zingt Kareyce over haar geboortestreek Bamiléké en de Beti cultuur waarin ze opgroeide. Kareyce Fotso, begeleid door Zou Diarra, speelt Tiwassa.

Kareyce Fotso

vanaf 00:06:43

Melchior Huurdeman in gesprek met Kareyce Fotso. Een artiestenbestaan is niet eenvoudig in Kameroen. Een studie biochemie aan de universiteit zou haar leven vergemakkelijken, aldus de vader van Kareyce Fotso. Haar creativiteit en muzikaliteit kon ze echter niet inhouden en na drie jaar verkoos ze het muzikantenbestaan. Op haar nieuwste album 'Mokte' zingt Kareyce over haar geboortestreek Bamiléké en de Beti cultuur waarin ze opgroeide.

Kareyce Fotso & Zou Diarra

vanaf 00:11:35

Een artiestenbestaan is niet eenvoudig in Kameroen. Een studie biochemie aan de universiteit zou haar leven vergemakkelijken, aldus de vader van Kareyce Fotso. Haar creativiteit en muzikaliteit kon ze echter niet inhouden en na drie jaar verkoos ze het muzikantenbestaan. Op haar nieuwste album 'Mokte' zingt Kareyce over haar geboortestreek Bamiléké en de Beti cultuur waarin ze opgroeide. Kareyce Fotso, begeleid door Zou Diarra, speelt Messa.

Prisma Strijktrio

vanaf 00:15:31

Het Prisma Strijktrio neemt de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek. Janneke van Prooijen - viool, Elisabeth Smalt - altviool, Michiel Weidner - cello Het Prisma Strijktrio speelt uit Trio pour violon, alto et violoncelle, deel 2: Lent, gecomponeerd door Jean Cras.

Prisma Strijktrio

vanaf 00:21:47

Het Prisma Strijktrio neemt de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek. Janneke van Prooijen - viool, Elisabeth Smalt - altviool, Michiel Weidner - cello Michiel Weidner in gesprek met Melchior Huurdeman. Het gesprek gaat over de Franse componist Jean Cras.

Prisma Strijktrio

vanaf 00:27:44

Het Prisma Strijktrio neemt de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek. Janneke van Prooijen - viool, Elisabeth Smalt - altviool, Michiel Weidner - cello Het Prisma Strijktrio speelt Hélas mon bien, gecomponeerd door Jacob Obrecht (1457 - 1505)

Prisma Strijktrio

vanaf 00:28:40

Het Prisma Strijktrio neemt de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek. Janneke van Prooijen - viool, Elisabeth Smalt - altviool, Michiel Weidner - cello Het Prisma Strijktrio speelt uit Early Reflections, High Anxiety, gecomponeerd door Albert van Veenendaal

Jon Gomm

vanaf 00:31:34

Singer songwriter Jon Gomm is een youtube fenomeen door zijn indrukwekkende gitaarspel. In dit gesprek met Melchior Huurdeman vertelt Jon Gomm over zijn gitaar Wilma, gitaarspel en hoe zijn nummers tot tot stand komen. Hij geeft ook een mini masterclass 'drummer op gitaar'.

Jon Gomm

vanaf 00:42:43

Singer songwriter Jon Gomm is een youtube fenomeen door zijn indrukwekkende gitaarspel. Hij speelt zijn Youtube hit Passionflower op zijn gitaar Wilma.