VPRO Vrije Geluiden

Binkbeats, Toumani en Sidiki, Mariam Batsashvili

VPRO Vrije Geluiden

Binkbeats, Toumani en Sidiki, Mariam Batsashvili

Het platform van muzikale diversiteit op radio, internet en tv met wegbereiders uit de jazz, klassieke- en wereldmuziek. VPRO Vrije Geluiden wordt meer en meer zichtbaar op diverse festivals: Into the Great Wide Open, November Music, het Global Music Festival, Jazzfest Amsterdam, Gaudeamus Muziekweek, Music Meeting, Jazz in Duketown, North Sea Jazz enzovoorts. De reguliere tv-uitzendingen vanuit het Bimhuis in Amsterdam met onbekende talenten en wereldberoemde gasten, worden afgewisseld met een aantal specials.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Toumani & Sidiki (deel 1)

vanaf 00:00:45

Toumani & Sidiki Diabaté spelen Hamadoun Toure, hun eigen eigen compositie

Toumani & Sidiki Interview

vanaf 00:05:49

Melchior Huurdeman in gesprek met Toumani en Sidiki Diabaté. Toumani Diabaté en zoon Sidiki zijn Malinese griots, muzikanten die al generaties lang de oude verhalende tradities van het Mande volk van vader op zoon doorgeven. Zij bespelen de kora, een Afrikaans instrument met 21 snaren. Toumani is een internationaal bekende virtuoos, die zijn gave heeft gedeeld met musici over de hele wereld.

Toumani & Sidiki (deel 2)

vanaf 00:10:23

Toumani & Sidiki Diabaté spelen Lampedusa, hun eigen eigen compositie Toumani Diabaté en zoon Sidiki zijn Malinese griots, muzikanten die al generaties lang de oude verhalende tradities van het Mande volk van vader op zoon doorgeven. Zij bespelen de kora, een Afrikaans instrument met 21 snaren. Toumani is een internationaal bekende virtuoos, die zijn gave heeft gedeeld met musici over de hele wereld.

Mariam Batsashvili

vanaf 00:20:18

Mariam Batsashvili speelt Rhapsodie nr.13 gecomponeerd door Franz Liszt. Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. Het concours, geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt, staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici. Mariam Batsashvili is dit jaar de winnaar.

Binkbeats (deel 1)

vanaf 00:29:46

Binkbeats met zijn compositie Shugendo Binkbeats, oftewel Frank Wienk (1982), die tijdens Le Guess Who? (Utrecht, 20-23 noverber) voor het eerst op de planken staat met eigen werk. De Utrechtse producer en percussionist speelde eerder met onder andere Kyteman en Eefje de Visser, maar kreeg internationale erkenning met Beats Unraveled, een videoreeks waarin hij tracks zorgvuldig reconstrueerde met drums, synths, draaitafels en verschillende geluid producerende speeltjes.

Binkbeats (deel 2)

vanaf 00:39:50

Binkbeats met zijn compositie In Dust/ In Us Binkbeats, oftewel Frank Wienk (1982), die tijdens Le Guess Who? (Utrecht, 20-23 noverber) voor het eerst op de planken staat met eigen werk. De Utrechtse producer en percussionist speelde eerder met onder andere Kyteman en Eefje de Visser, maar kreeg internationale erkenning met Beats Unraveled, een videoreeks waarin hij tracks zorgvuldig reconstrueerde met drums, synths, draaitafels en verschillende geluid producerende speeltjes.

Stanley Clarke & Sidiki Diabaté

vanaf 00:44:38

Tijdens de opnames in het Bimhuis raakte de legendarische bassist Stanley Clarke dusdanig onder de indruk van het koraspel van Sidiki Diabaté. Een spontane ontmoeting tussen de jonge Sidiki en de ervaren Stanley Clarke.